Subota, 3 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoĐubrenje krompira: Savjeti za maksimalne rezultate

Đubrenje krompira: Savjeti za maksimalne rezultate

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Đubrenje krompira je ključni faktor za postizanje visokih prinosa. Nema poljoprivredne kulture čiji prinos toliko zavisi od đubrenja stajskim đubrivom kao što je krompir koji je neobično zahvalan za đubrenje stajnjakom. Pored toga što udvostručuje prinos, krompir ostavlja toliko obogaćeno zemljište hranivima da je proizvodnja naredne kulture gotovo osigurana.

Posebno je ječam idealna kultura koja dolazi iza krompira đubrenog stajnjakom. Ječam u ovom slučaju daje veće prinose nego kada se direktno đubri istom količinom stajskog đubriva. Otuda i uzrečica da ječam traži staru snagu zemljišta, kao i još neke druge kulture. Krompir je takođe dobar predusjev.

Međutim, i pored toga valja znati da se izrazito visoki prinosi krompira mogu postići jedino kombinovano upotrebom stajskog i mineralnog đubriva pri osnovnom đubrenju. To znači da se dobri prinosi ne mogu postići samo đubrenjem stajskim đubrivom iz razloga što krompir postavlja velike zahtjeve u pogledu količina hranivih materija u lako topivom obliku, u obliku mineralnih gnojiva.

Kako vidimo, najveći prinosi postižu se zajedničkom upotrebom organskih i mineralnih đubriva. Stajsko đubrivo, pored hranljivih sastojaka koje predaje kulturi (nakon razgradnje), povoljno djeluje na fiziološke osobine zemljišta. Truneći u zemljištu, razrahljuje ga i čini lakšim, povećava sadržaj humusa, sorptivnu moć i kapacitet za vodu. Komponente NPK iz mineralnih đubriva lako su pristupačne, pa ih biljka odmah nakon nicanja preuzima, ugrađuje i koristi za razvoj.

Odrediti način đubrenja koji će u praksi postići najveći ekonomski efekat uz ekonomičnu upotrebu đubriva, prije svega mineralnih, predstavlja primaran zadatak svakog proizvođača, a naročito poljoprivrednog stručnjaka. Ovaj je zadatak još teži, jer nema univerzalnog recepta po kojem bi mogli na jednostavan način određivati potrebne količine gnojiva za postizanje određenih prinosa.

Također, važno je napomenuti da prekomjerno đubrenje može dovesti do problema kao što su zagađenje podzemnih voda, otpuštanje dušika u atmosferu, te povećana emisija stakleničkih plinova. Stoga je važno pridržavati se preporuka stručnjaka i koristiti đubriva u optimalnim količinama, kako bi se postigao maksimalan prinos uz minimalan negativni uticaj na okoliš.

U zaključku, gnojidba krompira je ključna za postizanje visokih prinosa, a najbolji rezultati se postižu kombinovanom upotrebom stajskog i mineralnog gnojiva. Prilikom određivanja optimalne količine đubriva, važno je uzeti u obzir brojne faktore kao što su vrsta kulture, tip zemljišta, visina prinosa i raspored padavina. Analiza zemljišta omogućava precizno određivanje količine đubriva i smanjuje negativan uticaj na okoliš, što je od velike važnosti za održivu poljoprivrednu proizvodnju.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI