Petak, 24 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiDivljim svinjama ne prijeti opasnost Još nema afričke kuge, a prošao...

Divljim svinjama ne prijeti opasnost Još nema afričke kuge, a prošao i redovni odstrel

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Zbog brojnosti divljih svinja, koja je u okviru proračunatih kapaciteta, prirodnih uslova – uglavnom brdskih i planinskih lovišta, te udaljenosti od zemalja gdje je registrovana pojava afričke kuge na divljim svinjama, u Srpskoj za sada nisu uvedene vanredne mjere koje se odnose na masovniji odstrel divljih svinja.U Ministarstvu poljoprivrede RS podsjećaju da se redovni odstrel uglavnom sprovodi u sezoni lova, od 1. septembra do 15. januara, ali i u drugim periodima godine.

U Ministarstvu poljoprivrede RS podsjećaju da se redovni odstrel uglavnom sprovodi u sezoni lova, od 1. septembra do 15. januara, ali i u drugim periodima godine.

– Odstrel se sprovodi u skladu sa godišnjim planovima korišćenja i utvrđenim odstrelnim kvotama, koje su proračunate na osnovu proljećnog brojnog stanja. Preko Lovačkog saveza RS, korisnika lovišta, instituta i veterinarskih ambulanti aktivno pratimo zdrastveno stanje populacije divlje svinje u lovištima Srpske. Napominjemo da ni u Srbiji nije uvedena mjera vanrednog odstrela divljih svinja, iako Srbija graniči sa Rumunijom, dok je u Hrvatskoj ta mjera naišla na različito reagovanje – kaže sa Srpskainfo portparol resornog ministarstva Aleksandar Macanović.

Izvor: Srpska info

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI