Nedjelja, 14 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiBiH prijeti afrička kuga svinja!

BiH prijeti afrička kuga svinja!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Zbog širenja zaraze u regioni i BiH prijeti afrička kuga svinja, za koju ne postoji terapija ni vakcina, pa se u slučaju pojave bolesti sprovode radikalne mjere uništavanja životinja na zaraženom području.

Riječ je o zaraznoj virusnoj bolesti domaćih i divljih svinja, koja se ne prenosi na ljude, ali izaziva teške ekonomske posljedice u sektoru svinjogojstva. Oboljele svinje obično ugibaju, a virus je izuzetno otporan i može preživjeti duži vremenski period u spoljašnjoj sredini, proizvodima od mesa i leševima uginulih životinja.

Izvor Foto: AgroSavjet

Najbolja prevencija za zemlje u kojima nema bolesti je sprečavanje ulaska virusa kroz poboljšanu kontrolu granica, te ograničenje kretanja divljih svinja.

Iz Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS apelovali su na nadležne institucije da preduzmu sve neophodne mjere da se zaštiti stočarstvo u RS i BiH.

Predsjednik ovog saveza Stojan Marinković naglasio je da se moraju pojačati mjere zaštite granica i prevoza živih životinja.Ne smijemo dozvoliti da nam dođe ova kuga, jer nam je svinjarska proiozvodnja ionako desetkovana, a znamo da bi svaka pojava na određenom lokalitetu uzrokovala ubijanje životinja u krugu od tri kilometra – upozorio je Marinković.

Bolest se prenosi kontaktom zaraženih sa zdravim svinjama, kontaminiranom hranom i vodom, odjećom i obućom, inficiranim predmetima i opremom, prevoznim sredstvima, stajnjakom, glodarima, insektima…

U Kancelariji za veterinarstvo BiH kažu za Srpskainfo da, pored toga što na kretanje divljih svinja administrativne granice nemaju uticaja, problem predstavljaju i neodgovorni putnici koji bolest mogu unijeti donošenjem mesa i proizvoda od mesa, uključujući i ostatke hrane iz zaraženih zemalja.

– S obzirom na način prenosa, ova bolest je regionalni problem. Zatražili smo da nadležna ministarstva obavijeste sve veterinarske organizacije, ovlaštene dijagnostičke laboratorije, vlasnke farmi svinja i korisnike lovišta o povećanom riziku za pojavu afričke svinjske kuge u BiH, te da preduzmu sve preventivne mere s ciljem ranog otkrivanja ove bolesti – ističe direktor ove kancelarije Ljubomir Kalaba.

Prate situaciju

U Ministartsvu poljoprivrede RS kažu da u Srpskoj nisu nisu zabilježeni slučajevi pojave ove visoko kontagiozne virusne zarazne bolesti, ali redovno prate njeno širenje u Evropi.

– Primjera radi, od 25. januara do 1. februara zabilježeno je 159 žarišta, odnosno slučajeva izbijanja ove bolesti u zemljama EU kod divljih svinja i 13 kod domaćih svinja. Najviše slučajeva kod divljih svinja zabilježeno je u Poljskoj, a kod domaćih svinja u Rumuniji – kaže portparol ovog ministarstva Aleksandar Macanović.

Izvor: Srpska info

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI