Utorak, 23 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiDivlje svinje uništile oko 100 dunuma usjeva

Divlje svinje uništile oko 100 dunuma usjeva

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

ŠAMAC – Divlje svinje su na poljoprivrednim parcelama na području Šamca uništile oko stotinu dunuma usjeva, ali lovci za sada ne mogu ništa da preduzmu zbog epidemiološke situacije izazvane virusom korona, izjavio je Srni predsjednik Lovačkog udruženja “Fazan” Mirko Lukić.

Lukić je istakao da su štetu, koja je procijenjena na oko 40.000 KM, prijavili poljoprivrednici, a da su lovci onemogućeni da reaguju jer je u vrijeme kada divlje svinje čine štetu, od 22.00 do 4.00 časa, na snazi policijski čas.

“Konstatovali smo s obzirom na broj prijava da je ugroženo oko 100 hektara poljoprivrednih površina, najviše parcela zasijanih kukuruzom, sojom, zobi i pšenicom”, objasnio je Lukić.

On je dodao da su ljudi morali ponovo da presijavaju, ali da se šteta ponovila.

Lukić je dodao da će predložiti Lovačkom savezu i nadležnom Ministarstvu kakve mjere treba preduzeti, te je apelovao da se pomogne poljoprivrednicima, jer problema imaju i oni u susjednim opštinama poput Modriče, Broda, Dervente.

On je napomenuo da je Lovačko udruženje predložilo i godišnjim planom da se povećaju kvote na odstrijel divlje svinje jer se prošle godine masovno pojavila na ovom prostoru i da su dobili dozvolu za 15 odsto više, ali da im to ništa ne znači.

“Lov divlje svinje, odnosno vepra počinje 1. maja, ali se zbog mjera ne može krenuti u aktivnosti, tako da broj jedinki koje smo dobili ništa ne znači kada je ovakva situacija”, naglasio je Lukić.

Izvor: nezavisne.com

PROČITAJTE:

POLJOPRIVREDNICI PONOVO PROTESTUJU Blokada na graničnom prelazu Pavlović most

Zavidoviće pogodilo nevrijeme: Poljoprivrednicima nanesena šteta

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI