Srijeda, 24 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaDa li je žuto projino brašno zdravije od bijelog?

Da li je žuto projino brašno zdravije od bijelog?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Studije kažu da se konzumacijom žutog kukuruznog brašna može smanjiti rizik od karcinoma debelog crijeva i drugih funkcionalnih poremećaja rada crijeva, dok bijelo ima i neke druge zdravstvene koristi.

Projino brašno (odomaćeni izraz kod nas za kukuruzno brašno zbog najčešće primjene) dobija se mljevenjem zrna kukuruza, na sličan način kako se od pšenice dobija pšenično. Pored proje, od ovog brašna od davnina se rado spremaju i kačamak i hljeb.

Koje hranljive materije sadrže kukuruzne klice i projino brašno

Pored samog brašna, mljevenjem kukuruza se dobija višenamenski, kao i medicinski (frameceutski) skrob. Od drugih hranljivih materija, kukuruzne klice sadrže i veliku količinu liposolubilnih vitamina (posebno vitamina A). Tu je i masno ulje (oko 28 procenata), bjelančevine, inozitofosforne kiseline, glutamin, lecitin, gvanidin, šećer i mnogobrojne nutritivno značajne materije.

Kukuruzno ulje dobija se od klica zrelog kukuruza. Veoma je zdravo i obiluje fitosterolima, kao i gliceridima nezasićenih masnih kiselina.

Zabunu često pravi pitanje da li je projino brašno isključivo bijelo ili žuto, a to konačno zavisi od finog mljevenja: i bijelo i žuto brašno možemo koristiti za pravljenje proje, pa se stoga i sam opšti izraz za kukuruzno brašno odomaćio kao „projino“.

Žuto projino brašno: Koristi i kvaliteti

Dobijamo ga finim mljevenjem cijelih zrna žutog kukuruza. Najčešća primjena je za proju, kukuruzne palente i kaše. Hljeb je zbog strukture zrna i brašna krt, a ne sadrži gluten, pa je uobičajeno da se za pripremu hljeba doda i određena masa bijelog, pšeničnog brašna.

Žuto projino brašno sadrži sljedeće hranljive materije:

  • ugljene hidrate
  • masti
  • proteine
  • dijetetska vlakna
  • fosfor
  • magnezijum
  • gvožđe
  • kalijum
  • vitamine grupe B i vitamin E, kao i vitamin A.

Pročitajte: Zamjene za brašno za koje sigurno niste čuli

Najvažnije zdravstvene prednosti koje ima žuto projino brašno

Žuto kukuruzno brašno prije svega sadrži više vitamina A u odnosu na bijelo kukuruzno bašno.

Studije kažu da se konzumacijom ovog tipa brašna može smanjiti rizik od karcinoma debelog crijeva i drugih funkcionalnih poremećaja rada creva. Budući da sadrži složene ugljene hidrate i dijetetska vlakna, sprečava višak kilograma i gojaznost. Dobar nutritivni sastav pospješuje antioksidantno dejstvo i doprinosi smanjenju oksidativnog stresa.

Bijelo projino brašno (bijelo kukuruzno brašno): Koje su njegove prednosti u odnosu na žuto?

Kukuruzno bijelo brašno dobija se od bijelog kukuruza i nešto češće se uz njega koristi sinonim „projino“. I ovaj tip kukuruznog brašna obiluje ugljenim hidratima, što, ako ga konzumiramo u umjerenim količinama, obezbjeđuje bolju pokretljivost crijeva.

Takođe ne sadrži gluten i ako se od njega pravi hljeb, trebalo bi ga kombinovati sa nekim pšeničnim. Bijelo projino brašno sadrži veliku količinu različitih korisnih minerala, posebno vitamina E – to je njegov najveći kvalitet.

Razlika između bijelog i žutog kukuruznog brašna

Osnovna razlika između bijelog i žutog kukuruznog brašna je boja, osnosno žuti pigment koji dolazi od beta-karotena (provitamina A). Njega ima više u žutom kukuruzu, odnosno žutom kukuruznom brašnu.

Ostali sastav je manje-više sličan i koje god kukuruzno brašno da koristite ne možete pogriješiti. Žuto brašno ima i nešto puniji ukus, a stručnjaci su saglasni da u utakmici korisnosti za opšte zdravlje ipak „za dlaku“ pobjedu odnosi žuto kukuruzno brašno.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI