Četvrtak, 20 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaSTIŽU JAGODE - Evo koje zdravstvene prednosi nam donose

STIŽU JAGODE – Evo koje zdravstvene prednosi nam donose

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sladak ukus i primamljiv izgled dvije su osnovne karakteristike ovog mnogima omiljenog voća. No, jagode konzumiranjem nose i brojne zdravstvene prednosti.

Bogate su vlaknima

Vlakna su veoma važna kada je probava u pitanju, a jagoda obiluje ovim ugljenim hidratima. Pomažu u radu crijeva i probavljanju hrane, ali i pravi su lijek za zatvor.

Obiluju antioksidansima

Jagode sadrže antocijanin koji štiti od štetnog djelovanja okoline, a posebno jakog sunca. Pozitivno je što njegova antioksidativna moć traje čak 24 sata nakon konzumacije.

Smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti

Ublažavaju upalne reakcije u tijelu, ali i rizik od hipertenzije te snižavaju loš holesterol. Osobe koje dnevno jedu tri ili više porcija jagoda, imaju 32% manje šanse od srčanog udara.

Izvor su folata

Jagode obiluju folnom kiselinom (folatima) čiji nedostatak može izazvati aterosklerozu, vaskularne bolesti te pad kognitivnih funkcija.

Bogat izvor vitamina C

Jedna šolja jagoda sadrži više od 100% dnevne potrebe za vitaminom C. Tako smanjuju krvni pristisak. Vitamin C prisutan u jagodama pojačava imuni sistem i pomaže u liječenju kašlja i prehlade.

Oči su zdravije

Konzumacija jagoda može spriječiti očna stanja kao što su suve oči, degeneracija optičkih živaca, makularna degeneracija, oštećenja vida i povećana osjetljivost na infekcije. Antioksidansi u jagodama, kao što su flavonoidi, fenolne fitokemikalije i elagična kiselina, mogu pomoći da izbjegnete gotovo sve ove probleme jer štite od djelovanja slobodnih radikala. Jagode također mogu pomoći kod poremećaja očnog pritiska.

Povećavaju funkciju mozga

Jagode su bogate jodom, vitaminom C i fitokemikalijama, koje pomažu u održavanju pravilnog funkcioniranja nervnog sistema. Kalijum u jagodama, takođe je povezan s boljim pamćenjem.

Za zdraviju i sjajniju kosu

Jagode pomažu u borbi protiv opadanja kose, one vraćaju kosi sjaj i sprečavaju perut. Za sjajnu kosu možete pomiješati 5-6 zdrobljenih jagoda s jednom kašikom jogurta. Umasirajte smjesu u vlažnu kosu i isperite nakon 10-15 minuta.

Izvor: zivim.gloria.hr, rtl.hr

PROČITAJTE:

Šumske jagode kao lijek

Jagode: Ljekovite od korijena do ploda

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI