Ponedjeljak, 18 Oktobra, 2021
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaDA LI JE BOLJE BIJELO ILI CRNO GROŽĐE?

DA LI JE BOLJE BIJELO ILI CRNO GROŽĐE?

Obe vrste grožđa pravi su eliksiri mladosti, ali je za dobar san zaslužno samo crno

Grožđe djeluje kao prirodan tonik organizma, usporava starenje, sprečava demenciju i degenerativne očne bolesti.
Iako postoje brojne sorte, većina ljudi ga djeli na bijelo i crno.
Crno grožđe treba da bude što tamnije, gotovo crno, a kada se grozd protrese zrna ne smiju da ispadaju. Kožica crnog grožđa veoma je vrijedna, jer obiluje fenolnim materijama koje mu daju boju i ukus, a ljudima zdravlje.
Sadrži i polifenole resveratrol, antocijane, katehine i kvercetine. To su antioksidansi koji uništavaju štetne supstance, kao i slobodne radikale. Čuvaju i prohodnost arterija smanjujući tako rizik za bolesti srca. Smanjuju i zgrušavanje krvi i snižavaju loš holesterol.
Za resveratrol je dokazano da pozitivno utiče na mentalne i druge funkcije mozga, smanjujući rizik od moždanog udara.
Crno grožđe trebalo bi jesti što češće i zbog kalijuma, mangana, vitamina C, B1 i B6. Ali izbog obilja biljnih vlakana, kalcijuma i gvožđa. Istraživanja su pokazala da crno grožđe povećava nivo melatonina, hormona neophodnog za dobar san.
Bijelo grožđe je u mnogo čemu slično crnom. Ima približno istu energetsku vrijednost, ali je u odnosu na crno grožđe siromašno fenolima. Takođe, nije pretjerano bogato ni kalijumom i kalcijumom.
PROČITAJTE:

 

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

turšija

Turšija ima značajne prednosti za organizam

Sigurno ste mnogo puta čuli koliko je zdravo konzumirati fermentisane namirnice nastale prirodnim vrenjem. One sadrže probiotičke kulture koje čine mnogobrojne vrste bakterija. Te dobre...