Subota, 4 Decembra, 2021
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoCrno grožđe - Sastav, berba i čuvanje!

Crno grožđe – Sastav, berba i čuvanje!

Uključite se u NAŠU Viber zajednicu

Od pamtivijeka je poznato da se na kraljevskim dvorovima grožđe posluživalo kao delicija te da je bilo omiljeno voće rimskih careva. Iako postoji više vrsta, crno grožđe je hranjivije i najbogatije vitaminima koji su organizmu prijeko potrebni.

Sastav

U svom sastavu crno grožđe puno je kalijuma, vitamina C, B1 i B6 te mangana. Osobe koje imaju problema s holesterolom i srčani bolesnici trebalo bi u većim količinama da jedu grožđe, pogotovo na visokim temperaturama.

Da je grožđe zdravo, potvrdile su i mnoge naučne studije koje su dokazale da pozitivno utiče na mentalno-fizičke funkcije mozga te smanjuje rizik od moždanog udara, a pritom i pomaže kod očuvanja srčanog mišića. Visoka koncentracija rezervatola pokazala se ključnom u ulozi sprečavanja malignih bolesti, ali i da može pomoći pri uništavanju već postojećih kancerogenih stanica.

S bakterijama u raznim oblicima se nažalost svakodnevno susrećemo, kao i sve većim problemom alergija, a i pri tome nam može pomoći redovno  unošenje grožđa u organizam jer njegovi jaki antioksidansi imaju svojstva koja jačaju organizam u borbi protiv bakterija i alergija. Ukoliko imate problema s nesanicom, stručnjaci savjetuju da prije odlaska na spavanje pojedete nekoliko bobica grožđa jer ono u sebi ima svojstva koja povećavaju nivo hormona melatonina koji je neophodan za dobar san. Od grožđa možete dobiti pravu hranjivu tečnu poslasticu, ukusan sladoled, razne smutije, ali i crno vino.

Berba

Samu berbu preporučljivo je obaviti za lijepa i suva vremena. Izbjegava se berba po visokim temperaturama, pa je najbolje taj posao obaviti u jutarnjim ili popodnevnim satima.

Ponekad je berbu grožđa potrebno obaviti nekoliko puta (u nasadima s više sorata različite dobi dozrijevanja) ili obratiti veću pažnju pri izboru grozdova i bobica, npr. kod izborne berbe gdje se beru samo dobro dozreli, zdravi grozdovi koji na temelju vizualne ocjene garantuju određenu kakvoću mošta.

Grožđe se bere u sanduke manje zapremnine, oko 20 do 30 kg, jer se tako najmanje oštećuje. Ovako ubrano grožđe u podrum će stići neoštećeno što je preduslov proizvodnje zdravog vina s izraženim mirisnim i okusnim svojstvima sorte.

Čuvanje

Želite li duže zadržati grozdove, raširite ih u nisku i široku korpu, tako da oko njega slobodno kruži vazduh. Ukoliko je grožđe jako zrelo, stavite ga u frižider u hermetički zatvorenu posudu ili vrećicu. Izvadite ga pola sata prije jela.

Želite li sačuvati nekoliko grozdova, otkinite bobice, prerežite napola i izvadite sjemenke. Napravite sirup tako da prokuvate 10 grama šećera na decilitar vode. Kada se sirup ohladi, prelijte bobice, zatvorite ih i stavite u zamrzivač. Posudu nemojte napuniti do vrha (ostavite barem dva cm od vrha). Tako spremljeno grožđe možete čuvati i do devet mjeseci.

Izvor: nezavisnenovine

PROČITAJTE:

Berba grožđa i dozrijevanje!

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

jabuke

Zaštita jabuke od mraza

Mrazevi koji se mahom javljaju od oktobra do maja mogu da oštete organe jabuke, a nekad i da ugroze opstanak cijelog stabla. Prema vremenu pojave,...