Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoMožda niste znali, ali januar je idealan mjesec za sadnju bijelog luka

Možda niste znali, ali januar je idealan mjesec za sadnju bijelog luka

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ako u septembru i oktobru niste stigli zasaditi bijeli luk, januar je idealan mjesec da to učinite. Bez obzira na to kada smo ga posadili, svaki će bijeli luk biti spreman za berbu tek sredinom ljeta.

Iako se pojmovi kao što su “jesenski” ili “proljetni” bijeli luk često se koriste u povrtarskoj terminologiji, postoji i zimski bijeli luk.

Za sadnju je nabolje koristiti domaći bijeli luk koji je prilagođen podneblju u kojem se nalazi vaša bašta. Osnovna razlika između jesenskog i proljetnog bijelog luka u tome je što će onaj koji smo posadili ranije (dakle u oktobru) imati dužu vegetaciju i automatski bolju priliku da razvije krupniju glavicu. Obrnuto, onaj koji smo posadili u proljeće imaće na raspolaganju manji broj mjeseci da se posve razvije, pa će biti i manji.

Pročitajte: Proljetni bijeli luk – Kada i kako se sadi

No to nisu jedine razlike. Naime, treba znati da je bijeli luk posađen u jesen vodenastiji i ne traje tako dugo kao proljetni. Razlog je vjerovatno u tome što je biljka u kratkom razdoblju morala osigurati zalihu energije u svoju lukovicu, pa je i njezin sadržaj koncetrovaniji, a glavica čvršća i trajnija.

Češnjeve treba saditi gusto, odnosno na razmak od 10 cm. Sadnja tokom januara vegetaciju produžuje za dobra dva mjeseca, pa se tako može očekivati i zadovoljavajuća veličina glavica. I ne samo to. Za ovu je biljku dobro da u svom razvojnom ciklusu prođe hladno razdoblje u kojem je temperatura niža od 10 stepeni.

Stoga, ako češnjeve posadimo tokom januara, možemo biti više-manje sigurni da će hladnoća obaviti svoj posao i pripremiti hemijske procese potrebne za početak klijanja vrlo rano u proljeće.

Pročitajte: Kako pravilno čuvati bijeli luk da zadrži svježinu

Uzdignute gredice prikladne su za uzgoj bijelog luka jer su uvijek toplije i ocjeditije od okolnoga tla. Njegova je vegetacija kraća od jesenskog, ali duža od proljetnog, pa na taj način treba gledati i na rezultate. I takve će biljke biti spremne za berbu u sredini ljeta kada se njihovi listovi potpuno osuše. No kvalitetom će se ipak pomalo isticati, što znači da će njegove lukovice biti krupne i trajati duže od jesenskih. Stoga, ako ovog vikenda uspijete pronaći malo vremena za jednu malu vrtlarsku akciju, očistite gredicu od korova i započnite sadnju.

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI