Subota, 13 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoČuvanje crnog luka - Za što dužu potrošnju u svježem stanju

Čuvanje crnog luka – Za što dužu potrošnju u svježem stanju

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Proizvodnja crnog luka ima za cilj i što dužu potrošnju, što znači i potrebu za kvalitetnim i dužim čuvanjem.

Čuvanje zavisi i od bioloških osobina lukovice i uslova skladištenja. Kvalitetna svojstva lukovice uslovljena su sortom, vremenom i načinom proizvodnje i potpunim zrenjem, odnosno pravilnim vađenjem.

U našim agroekološkim uslovima određivanje optimalnog momenta vađenja je od presudnog značaja. Kad se koristi regulator rasta, vađenje se obavlja kad 50-70% listova polegne. U uslovima suve klime vađenje može da se obavi i kad se listovi potpuno osuše.

Luk se čisti tako što se odsijecaju suvi listovi uz obavezno ostavljanje vrata lukovice oko 2 cm. Luk se čisti pre skladištenja. Najbolji način čuvanja u domaćinstvima je u vijencima. Manje količine se čuvaju u rasutom stanju na tavanu ili u ostavi. Dorada se sastoji od primarnog čišćenja i finalnog čišćenja, klasiranja i pakovanja za tržište.

Pročitajte: Šta će se desiti ako se zreo crni luk ne izvadi iz zemlje?

Osnovna pretpostavka je da luk bude osušen, bez zelenih listova, suvi ovojni listovi potpuno formirani, a korenčići do kraja osušeni i lako se krune. Lukovice moraju biti suve jer se u protivnom stvaraju uslovi za pojavu plijesni i brže kvarenje i prorastanje luka u vreći. Veliki broj proizvođača čišćenje i klasiranje obavlja ručno, što je dobro ali je i najskuplji način koji dovodi u pitanje ekonomičnost proizvodnje.

Na velikim površinama skupljanje je mehanizovano, a čuvanje je na paletama ili rinfuzi u skladištima na temperaturi od nula do dva stepena uz redovno provjetravanje i održavanje vlažnosti vazduha na 65-70%.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI