Subota, 25 Marta, 2023
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaČudotvorna voćka: Štiti kosti od osteoporoze i artritisa

Čudotvorna voćka: Štiti kosti od osteoporoze i artritisa

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Suve šljive su zdrave za zglobove i kosti a ako se redovno jedu, mogu spriječiti i gubitak koštane mase. Veoma je važno da kosti budu zdrave i jake, jer nas podržavaju i omogućavaju nam da se krećemo. I ne samo to – kosti štite naše srce, mozak i druge organe od povreda. Osoba sa jakim kostima oseća da ima više energije tokom cijelog dana. S obzirom na sve ove prednosti, održavanje jakih kostiju je ključno za naše opšte zdravlje. Da bismo zaustavili probleme sa kostima, uključujući nelagodnost u zglobovima i gubitak koštane mase, savjetuje se da u ishranu uvrstimo suve šljive. Ovo voće je superhrana koja može da sačuva naše kosti.

Svako, u bilo kom uzrastu, može da pati od osteoporoze, poremećaja u kome kosti postaju lomljive ili slabe. Četiri puta je češća kod žena starijih od 50 godina nego kod muškaraca. Kada žene dođu u menopauzu, u periodu od 45 do 50 godina, njihove šanse za razvoj osteoporoze se povećavaju. Više od 200 miliona žena širom svijeta pati od ovog stanja, što za rezultat ima više od devet miliona preloma godišnje.

Jedna od najnovijih studija o voću, objavljena ove godine u časopisu Advances in Nutrition, pokazala je kroz klinička ispitivanja da konzumiranje 10 suvih šljiva dnevno tokom perioda od godinu dana poboljšava gustinu kostiju u podlaktici, donjem delu kičme i kolenima i pomaže u zaštiti kostiju usporavanjem ili sprečavanjem problema s kostima.
Izvorb92.net
POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI