Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoCrveni voćni pauk prijeti cvjetalim voćnjacima

Crveni voćni pauk prijeti cvjetalim voćnjacima

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Crveni voćni pauk – Voćarima sve više problema zadaje crveni pauk, sićušna voćna grinja, inače stalni stanovnik u voćnjacima.

Pažnja za uzgajivače JABUKA!

U posljednje vrijeme njegova prisutnost se pretvorila u veliku brojnost i prouzrokovača značajnih šteta, naročito u intenzivnim zasadima. Ovim tekstom ukazujemo na neke aspekte u zaštiti koje mogu pomoći u suzbijanju crvenog pauka. Smanjenjem potrošnje rastvora pesticida i sve blažim zimama zadnjih godina raste populacija štitastih vaši i crvenog pauka u većini plantažnih zasada. Savremenim uređajima za zaštitu plantažnih zasada postiže se uspješan depozit određene količine sredstva za zaštitu bilja uz sve manji utrošak tečnosti po jedinici površine. Međutim neki štetni organizmi se NE mogu uspješno suzbijati umanjenom potrošnjom vode prilikom aplikacije. To se odnosi na štitaste vaši, krvavu vaš ali i na crvenog pauka. Zato se posebna pažnja mora posvetiti naročito štetočinama čiji je jači napad zabeležen u protekloj sezoni.

Suzbijanje crvenog voćnog pauka

U strategiji suzbijanja crvenog voćnog pauka voćari koji su u proteklim godinama zabilježili u svojim zasadima jaču pojavu grinje i slabiji rezultat nakon primjene akaricida, preporučujemo da tokom zimske rezidbe pregledaju brojnost zimskih jaja na dvogodišnjem drvetu i na mjestima gde iz debla izbijaju rodne grane. Već prema zimskom pregledu zasada jabuka moguće je odrediti stvarnu potrebu suzbijanja, ali pritom koristiti dovoljno efikasna sredstva (mineralna ulja) uz povećani utrošak tečnosti na jedinicu površine (600-1000 lit./ha). Moguće je, takođe, već prije ili početkom cvjetanja kod jabuka koristiti preparate koji su efikasni na prezimljujuću populaciju crvenog pauka (npr. Apollo), a nakon cvjetanja pratiti brojnost grinja na mladom lišću i po potrebi upotrebiti efikasne preparate (Envidor SC, Vertimec EC, Kraft EC) ali ih ne koristiti kad u voćnjacima ima pčela! U novije vrijeme preporučuje se i ekološki vrlo prihvatljivo ulje uljane repice (Prima EC, Ogriol EC), koje suzbija pokretne stadije pauka u vegetaciji.

Crveni voćni pauk prijeti cvjetalim voćnjacima

Štetnost: Crveni voćni pauk (Panonychus ulmi) napada vinovu lozu i voće. Osim ove vrste, lozu mogu napasti i neke druge vrste crvenih pauka. Najveće štete nastaju u vrijeme kretanja loze ako je zaraza jaka. U posljednjih tridesetak godina svuda u svijetu, pa tako i kod nas, naglo je porasla pojava crvenih pauka, kako na vinovoj lozi, tako i na voćkama.

Ujednačena i pravilna prihrana smanjuje opasnost od voćnog crvenog pauka. Zimsko prskanje je potrebno kada se na dužnom metru nađe više od 500-1.000 jaja, kod nekih sorti čak 5.000. U vreme razvoja pupoljaka suzbijanje se vrši ako je zaraženo preko 60-70% listova, a leti kad je zaraženo preko 30-45% listova. Zimsko prskanje čokota sredstvima na bazi DNC je zabranjeno, dok je dozvoljena upotreba organofosfornih sredstva (u fenofazi pupoljka). Kasnije se može upotrebiti i neki od akaricida (u fenofazi prvih listića).

Jača zaraza

Kad je zaraza jača, zimska jaja treba suzbiti proljećnim tretiranjem kada je oko 30% larvi izašlo iz jaja, što se najčešće poklapa s početkom kretanja vegetacije (kada je dužina izboja 3-8 cm). Za to se koriste hemijski preparati tkz. akaricidi.

Kasnije, u toku vegetacije, suzbijanje se vrši akaricidima ili organofosfatima koji takođe, djeluju na crvenog pauka. Primjena organofosfornih insekticida u toku vegetacije protiv crvenog pauka ima prednost samo kada osim pauka treba suzbiti i neke štetne insekte. Ne smije se češće upotrebljavati jedan te isti insekticid ili akaricid, kako se ne bi razvila rezistentnost crvenog pauka prema tim, pa i srodnim sredstvima. I neki fungicidi, koji se upotrebljavaju protiv pepelnice, npr. dinokap ili sumpor suzbijaju crvenog pauka, pa se za suzbijanje crvenog pauka kada je u maloj brojnosti preporučuju i ovi fungicidi.

Izvor: agroinfonet.com

PROČITAJTE:

Sada je pravo vrijeme da zaštitite jabuke i kruške od krastavosti

Precvjetavanje šljive – koje preparate koristiti?

Smola na voćkama je znak da nešto ide naopako

Kalemljenje bušilicom /VIDEO/

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI