Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaCrni luk - Ovo je najubjedljiviji način da ga koristite

Crni luk – Ovo je najubjedljiviji način da ga koristite

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Crni luk – Jeste li ikada probali da spavate sa svježim lukom u čarapama? Ako niste, vrijeme je da to učinite!

Vjerujemo da ste se već i sami uvjerili kako crni luk postavljen uz uzglavlje kreveta u trenu smiruje i najuporniji kašalj, ali jeste li znali da je ovaj zdravi plod jednako djelotvoran kada ga prislonite uz stopalo i preko njega navučete čarapu?

Nema sumnje da su stopala vjerovatno jedan od najzenamarenijih djelova našeg tijela. To nije dobro jer upravo u stopalima nalaze se nervni završeci povezani s brojnim organima u tijelu.

Crni luk – Tajno oružje zdravlja

Upravo iz tog razloga mnogi se ljudi zaklinju u refleksologiju – oblik terapeutske masaže koji se primjenjuje na stopalima (i dlanovima), zahvaljujući kojoj se tijelo oslobađa napetosti pa čak i nekih zdravstvenih poteškoća.

Ljekoviti sastojci luka imaju puno bolji učinak na brojne organe u tijelu upravo zbog nervnih završetaka smještenih u našim stopalima – tvrde zagovornici metode stavljanja obloga od svježeg crnog luka na stopalima.

Vrste luka i njihova dobrobit za zdravlje

Ljekovita svojstva luka od davnina su poznata u narodu zbog čega su ga naši preci redovno koristili u liječenju raznih oboljenja, a i danas nije drugačije.

Naučnici su došli do saznanja da je luk vrlo efikasan u borbi protiv upalnih procesa u organizmu te u suzbijanju stanja koji dovode do okisdativnog stresa. Ova namirnica koju svakodnevno koristimo u kuhinji takođe pomaže u snižavanju visokog krvnog pritiska, nivoa šećera u krvi i ima detoksikaciona svojstva koja pročišćuju krv. Poznat je i po tome da smanjuje rizik od razvoja kancerogenih ćelija u organizmu!

Najbolje vrijeme za obloge od svježeg luka jeste prije spavanja jer tako imate cijelu noć na raspolaganju da dopustite ovome moćnom plodu da odradi svoj posao. Odaberite najveću glavicu i narežite je popriječno – kao da pripremate pržene kolutove luka. Nakon toga uzmite najveći komad koji ste dobili rezanjem, pritisnite ga na svod stopala i navucite pamučnu čarapu. Isti postupak ponovite na drugom stopalu, zatim se udobno smjestite i prepustite lijepim snovima.

Jedini problem mogao bi biti što će vam spavaća soba vjerovatno smrdjeti poput ćevabdžinice, ali to je mala cijena u odnosu na sve blagodeti koje luk ima na vaše zdravlje.

Ovo su samo neke od njih:

  • Jača imunitet
  • Luk je bogat vitaminom C, koji je vrlo važan u održavanju zdravog imuniteta. Oblozima od svježeg luka na stopalima možete smanjiti rizik od razvoja infekcija u organizmu.
  • Luk ima prirodna antibakterijska svojstva i poznat je po tome da uništava bakterije koje uzrokuju upalna stanja u organizmu.
  • Pročišćava krv
  • Vaša krv zadužena je za prenos kiseonika i hranjivih materija u sve ćelije u organizmu. Uz to, putem skuplja otpadne materije i otrove kojih se organizam rješava. Smatra se da oblozi od luka na stopalima pomažu organizmu da efikasnije odvaja otrovne materije nakupljene u krvotoku prije nego one uzrokuju po zdravlje opasna stanja.
  • Normalizuje nivo šećera u krvi
  • Osobe koje boluju od dijabetesa ili su u stanju predijabetesa svakako bi noću trebale da spavaju s oblozima od svježeg luka na stopalima, tvrde zagovornici ove metode.
  • Luk može podstaći proizvodnju insulina u organizmu, koji pomaže u prenosu šećera iz krvi u ćelije i na taj način reguliše njegov nivo.

Izvor: ordinacija.hr

PROČITAJTE:

UZMITE LUK I SIRĆE I NAMAŽITE: Ovo je pravo ČUDO, šta radi ova smjesa!

Zelena stjenica pravi probleme u povrtnjacima – otjerajte je sirćetom i bijelim lukom

Dezinfekcija luka prije sadnje ovim rastovrom – Nema bolesti, povećava se prinos!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI