Četvrtak, 26 Maja, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeČistac - Kako se gaji ova biljka predivnog lišća?

Čistac – Kako se gaji ova biljka predivnog lišća?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Grmolik, nizak i puzeći čistac, poznat i pod nazivom zečje ili janjeće uho, lat. Stachys lanata, trajnica je kosoga podanka s baršunastim, mekanim, srebrnobijelim, vazdazelenim lišćem prekrivenim gustim vunastim dlačicama.

O biljci

Potiče iz južnih područja evropskoga dijela Rusije i Zakavkazja te sjeverozapadnih krajeva Turske i Irana, no udomaćila se po cijelom svijetu u područjima sa sličnom klimom, pa se čini kao da je svuda autohtona. U prirodi raste na sunčanim kamenitim brežuljcima i padinama obraslim grmljem, a u vrtu se kao ukrasna biljka veoma često rabi – i u mom vrtu je našla svoje mjesto uz rub mješovite cvjetne gredice – kao pokrivač tla, u kamenjarima, te za obrubljivanje vrtnih staza.

Ta simpatična biljka pripada rodu čistaca, lat. Stachys, skupini srodnih biljaka iz porodice usnača, što sadržava oko 300 različitih biljnih vrsta, koje rastu u područjima s umjerenom i subtropskom klimom, a mnoge od njih ljekovite su i aromatične.

Pročitajte: Najveća greška koju mnogi prave prilikom unošenja biljaka u kuću

Najpoznatija je betonika tj. ljekoviti čistac ili ranilist, lat. Stachys officinalis odnosno Betonica officinalis, evropska trajnica visoka do 1 m, s crvenkastoljubičastim cvjetićima, koja se u srednjem vijeku smatrala jednim od najboljih lijekova za probavne tegobe. I danas se njegova zelen (Betonicae herba), zbog trijeslovina koje uz ostale ljekovite materije sadrži, koristi kao adstringens za ublažavanje probavnih tegoba te za ispiranje usta pri upali desni.

No o eventualnoj ljekovitosti ukrasnih vrsta i kultivara čistaca u literaturi nisamo pronašli nijedan podatak. Ukrasni čistac najbolje uspijeva na sunčanim i polusjenovitim položajima, na propusnim, toplim, umjereno plodnim, ne prevlažnim tlima. Oblikuje 20-30 cm visoke jastučiće, široke i do 60 cm, a ublažava žarke boje u vrtu, pa ga sadimo ispred rudbekije, djevojačkog oka, helenija, kokarde i sličnih trajnica ili ljetnica srednje visine.

Kako se gaji

No ne uzgajamo ga zbog cvjetova, koji su poprilično neugledni, nego zbog privlačnih listova, dužne i do 15 cm, tako ugodnih na dodir da nas mame da ih dotaknemo i pogladimo rukom kad kraj biljke prolazimo u šetnji vrtom.

Ljeti se iz gustoga lišća janjećega uha izdižu srebrnastobijeli cvatni klasovi visoki 40-60 cm sa ružičastim cjevastim dvousnatim cvjetićima, koje veoma rado posjećuju pčele i leptiri.

Ne želite li da se čistac nekontrolirano širi po cvjetnoj gredici, čemu je veoma sklon, cvatne klasove redovno uklanjajte prije nego što se razviju sjemenke, kako se biljka ne bi samozasijavala. Isto tako svake godine u proljeće biljkama optrgajte oštećeno lišće da ne budu neuredne.

Pročitajte: Biljka babin zub (Tribulus terrestris) – Ljekovitost, čaj, priprema

Kad se počne širiti i u sredini grumena odumirati, prorijedite ga počupavši suvišne biljke. Osim toga dobro ga je svakih 4-5 godina posve pomladiti tako da u jesen ili u proljeće sve biljke izvadite, stare odbacite u kompostište, a nove mlade biljke ponovno posadite. Zečje će uho ubrzo narasti i lijepim mladim novim listovima prekriti mjesto koje mu je namijenjeno.

Razmnožavanje biljke

Osim dijeljenjem biljke, čistac možete razmnožiti i reznicama te sjemenom, koje valja posijati od februara do jula u klijalište ili na gredicu za uzgoj presadnica. Sjemenke ne sijte u jarčiće nego iz zamaha po površini tla, a pospite ih samo tankim slojem finog prosijanog komposta. Biljčice pri temperaturi 24-26°C niču za 1-3 mjeseca, a tokom cijelog uzgoja moraju imati dovoljno svijetla. Kad porastu do veličine pogodne za presađivanje, posadite ih, u jesen ili u proljeće, na željeno mjesto u vrtu.

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

komarac

Bijeli luk, pljuvačka i banana: Ublažite svrab od uboda komarca pomoću...

Postoji nekoliko prirodnih lijekova za ubode komaraca, bez potrebe za mastima i kremama iz apoteke. U većini slučajeva to su sastojci koje gotovo svi...