Subota, 15 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijesti"Čarobni" premaz kojim se tretira voće kako bi mu se produžila svježina!

“Čarobni” premaz kojim se tretira voće kako bi mu se produžila svježina!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Najveći lanac supermarketa u Nemačkoj Edeka i američka tehnološka kompanija Apeel Sciences udružili su snage u borbi protiv otpada od hrane tako što su pronašli način da produže vijek voća i povrća na policama marketa.

Zahvaljujući inovativnoj tehnici, ostvarili su impresivne rezultate sa avokadom, smanjili su otpad od ovog voća za 50%, povećali prodaju za 20%, pa sada najavljuju da će tehniku isprobati na pomorandžama i mandarinama.

Za inovativnu tehniku koja produžava vijek voća i povrća, zaslužna je kompanija iz Kalifornije Apeel Sciences. Ona je razvila “čarobni” premaz kojim se tretira voće kako bi mu se produžila svježina. “Magični” sloj zasnovan je na tankoj polimerskoj barijeri koje su biljke tokom evolucije razvile. Kada su naučnici izolovali ove molekule, pretvorili su ih u puder koji može da se rastvori u vodi. Ta mješavina, kako kažu u Apeel Sciences, može da udvostruči, pa čak i učetvorostruči vijek hrane na policama.

– Kada koristimo rješenja iz prirode da bismo smanjili otpad od hrane, svako je na dobitku: prodavci hrane, kupci i životna sredina – rekao je direktor Apeel Sciences James Rogers.

Rješenje američke kompanije primjetio je njemački ritejler Edeka koji je započeo opsežno pilot testiranje tokom prve polovine godine. Avokado tretiran ovim premazom našao se u 2.900 radnji širom Njemačke. Tokom 12 sedmica praćena je prodaja, kao i količina otpada, a rezultati su oduševili sve. Kako je saopštila Edeka, za 50% se smanjio otpad od avokada, zabileženo je povećanje prodaje za 20%, a primjetno je i veće zadovoljstvo mušterija.

Tretirani avokado zadržava vlažnost, smanjuje oksidaciju čime se obezbjeđuje dugotrajna svježina i duži život voća na policama. Dobri rezultati natjerali su čelnike Edeke da ovaj system uvedu u 11.000 radnji širom zemlje. U planu je proširenje i na druge kategorije voća i povrća, poput citrusa.

Prema podacima UN, godišnje se baci oko trećina proizvedene hrane, što je oko 1,3 milijarde tona. U Njemačkoj, kako se procenjuje, svaka osoba godišnje baci 75 kilograma hrane, a više od trećine čine voće i povrće.

Izvor: eKapija

PROČITAJTE:

Najbolji način da zamrznemo MRKVU za zimu

Mini mikroskop detektuje bolesti i štetočine na usjevima, otkriva i fali li im koji mineral

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI