Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeČAJ OD ORAHOVIH PREGRADA - Neočekivano je dobar za vaše zdravlje

ČAJ OD ORAHOVIH PREGRADA – Neočekivano je dobar za vaše zdravlje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Čaj od orahovih pregrada djeluje protiv začepljenja koronarnih arterija, srčanih bolesti i temperature, a priprema je veoma jednostavna. Suženje srčanih arterija često je odraz kroničnog trovanja nikotinom.

Čaj od orahovih pregrada – Priprema

Izvrstan se lijek nalazi u običnom orahu, u pregratku između jezgre. Od tih pregrada priprema se čaj. Navečer 4—5 pregrada namočimo u vodu, a ujutro skuvamo kao čaj i natašte ga popijemo. Čaj treba trajno piti, djeluje također protiv povišenog pritiaka i bolova u prsima.

Čaj od orahovih pregrada djeluje uspješno i protiv vrućine koja je u vezi sa srčanim bolovima. Već se poslije prve šalice čaja osjeti poboljšanje. Ako su bolovi trajni, treba i dalje uzimati čaj dokle god bolovi i vrućina ne prođu.

Pregrade od oraha kao lijek

U supermarketima se orasi prodaju očišćeni od ljuski. One tamno smeđe pregrade koje se nalaze zajedno sa jezgrom u orahu su super ljekovite. Da biste ih pronašli, morate sami da polomite orah i očistite ga, a te smeđe male, meke pregrade izdvojite.

Pregrade od oraha koje se nalaze unutar oraha, obiluju jodom, i služe kao lijek za mnoge bolesti. Osobe koje pate od nedostatka joda su trudnice, porodilje, kancelarijski radnici koji veliki dio vremena provode pored kompjutera. Nedostatak joda često imaju i stariji ljudi oba pola.

Nije uvek moguće dobiti dnevnu dozu joda iz hrane, pa je dodatak veoma bitan. Napitak koji se pravi od smeđih pregrada iz oraha, vraća tijelu potrebnu dozu joda.

Sve što treba da uradite je da uzmete pola šolje ovih smeđih dijelova oraha i četvrtinu šolje vode. Vodu i pregrade stavite na šporet da provrije, a zatim pustite da ključa sve 10 minuta na tihoj vatri.

Kada se čaj ohladi, procijedite dobro pa sipajte u teglu i ostavite u frižider. Ovaj napitak koristite 5 do 10 minuta prije jela, tri puta dnevno ali samo po jedan gutljaj.

Prije korišćenja, posavjetujte se sa ljekarom.

Osim što liječi nedostatak joda, ovaj čaj pomaže i pri mršavljenju jer je pravi lijek za višak kilograma. Pored toga pomaže pri jačanju imuniteta, sređivanju nervnog sistema, oslobađanju od prekomjerne nervoze i razdražljivosti, suzbijanju nesanice.

Ovaj napitak može da se koristi i kao losion koji liječi konjuktivitis jer sadrži antibakterijska svojstva.

Izvor: narodnilijek.com

PROČITAJTE:

Ne volite čaj, napravite SOK: Recept za malo drugačiju NANU

Čaj od kestena – Skuvajte sebi ovaj ljekoviti napitak

Čaj od crnog luka protiv kašlja, prehlade i bronhitisa

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI