Utorak, 23 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoČAJ od LJUSKI JAJA: Čudotvorna, naučno dokazana PRIHRANA za PARADAJZ

ČAJ od LJUSKI JAJA: Čudotvorna, naučno dokazana PRIHRANA za PARADAJZ

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Postoje različiti načini upotrebe ljuski jaja u bašti, a posebno kao prihrane za paradajz, bez obzira da li ga gajite na otvorenom ili u plasteniku. Zato ih nemojte bacati i nemojte da vas mrzi da ih sakupljate. To je jedan od veoma djelotvornih i jeftinih prirodnih načina da obezbijedite biljkama zdrav rast i više plodova.

Upotreba ljuski jaja u bašti nije puki mit; one su zaista efikasna, naučno dokazana metoda za prihranu paradajza. Postavlja se pitanje kako ljuske jaja rade posao.

U osnovi, ljuske jaja, čije su tvrde strukture gotovo potpuno sačinjene od kalijum-karbonata, daju snažan nutritivni podsticaj biljkama. One daju i druge minerale, poput kalijuma i fosfora, a tu su i magnezijum, natrijum, mangan, bakar. Sada polako postaje jasno zašto su ljuske jaja tako efikasne.

Dodatak ovih moćnih hranljivih sastojaka pomaže u povećanju prinosa paradajza, kao i povećanju proizvodnje aromatičnih ulja koja paradajzu daju ukus. Ništa manje bitna stvar je da smanjuju mogućnost pojave nekroze tkiva ploda paradajza, odnosno pojavu truljenje vrha paradajza. Ovo je jedna od najčešćih fizioloških promena koja nastaje upravo zbog nedostatka kalcijuma.

Riječ je o mjestu na plodu gde je nekada bio cvijet, koji postaje crn i počinje da truli kao rezultat previše vlage. Naime, kalcijum (koji se osigurava ljuskama jaja) pomaže biljci paradajza u regulaciji upijanja vode, te utiče i na sprečavanje pojave truljenja vrha paradajza. I to nije sve što kalcijum čini za biljke.

Ovaj super mineral ojačava ćelijske zidove biljaka i podstiče uravnotežen, zdrav i efikasan prenos vode i translokaciju ugljenih hidrata. Naime, neretko kalcijum ostaje nepokretan u biljkama nakon što se apsorbuje, odnosno, ne odlazi u područja gde treba. Zalivanjem paradajza čajem od ljuski jaja pomaže se u rešavanju ovog problema.

Izlomljene ljuske od jaja u zemlji traže vrijeme da bi se razložile, bar nekoliko mjeseci, i imaće efekat tek sledeće godine. Sa druge strane, čaj od ljuski jaja je efikasniji način isporuke hranljivih materija paradajzu koji već raste. Posebno je pogodan za paradajz koji se proizvodi u plastenicima.

Recept za čaj od ljuski jaja

Recept je vrlo jednostavan, a osmislio ga je Džef Gilman, autor nekoliko knjiga o baštovanstvu, koji je čaj od ljuski jaja odneo u laboratoriji na ispitivanje i dobio potvrdu da su porasle koncentracije gore nabrojanih hranljivih elemenata.

Potrebno je 10-20 ljuski jaja, koje su prethodno oprane od ostataka žumanceta i bjelanceta i osušene, te dobro smrvljene. Prokuvate ih u litri vode i stavite da odstoje 24 sata. Za to vrijeme će hranljive materije iz ljuski da se ispuste u vodu.

Nakon toga, voda se procijedi i spremna je za korišćenje. Dvije šoljice po biljci je sasvim dovoljno, a prihrana se primenjuje na svakih nedelju dana do dve nedelje.

Izvor: agrosaveti.rs

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI