Četvrtak, 18 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaČaj od kore mandarine može biti idealan lijek

Čaj od kore mandarine može biti idealan lijek

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Jesen i zima su godišnja doba kada su mandarine na vrhuncu sezone i zato vam otkrivamo koja su to ljekovita svojstva čaja koji se pravi od kore mandarine.

Kad je u pitanju liječenje gripa i prehlade tokom zimskih mjeseci mandarine su voće koje se najviše koristi u tim situacijama zbog velikih količina vitamina C koje poseduje. Pored samog, slasnog ploda, ljekovita svojstva posjeduje i kora mandarine posebno ako se od nje pripremi čaj.

Istraživanja su pokazala da kora mandarine posjeduje svojstva koja snižavaju holesterol, a čaj od sušene kore mandarine se preporučuje za mnoga stanja od loše probave do kancerogenih obolenja.

Priprema čaja

Jednostavno ogulite mandarine, sačuvajte koru i spremite u teglice sa hermetičkim poklopcem. Čuvajte ih na hladnom i mračnom mjestu i nekoliko mjeseci. Da biste napravili čaj jednostavno stavite nekoliko korica u šolju, zalijte vrelom vodom, pokrijte i ostavite da stoji nekoliko minuta. Sušene kore mandarine možete miješati i sa drugim čajevima, a njabolje se slaže sa crnim čajem.

Ova kombinacija crnog čaja i korice citrusa, prema nekim istraživanjima, snižava rizik od nastanka raka kože za 70 odsto, dok sami čaj od mandarina snižava rizik za 40 odsto.

Za snižavanje holesterola

Mnoga istraživanja su pokazala da kora mandarine ima mnogo više ljekovitih svojstava od soka ili samog ploda, a posebno se ističe njihova sposobnost snižavanja holesterola u krvi. Istraživanja, takođe, pokazuju da u kori ima 20 puta više antioksidanata nego u soku mandarine što znači da mi najčešće bacamo ono što najviše vrijedi.

Borac protiv raka

Velika koncentracija antioksidanata u kori mandarine svrstavaju ovu voćku među snažne borce protiv kancerogenih oboljenja. Vjeruje se da antioksidanti štite ljudske ćelije od oštećenja koja uzrokuju molekule poznate pod nazivom slobodni radikali. Ta oštećenja mogu dovesti do nastanka kancerogenih obolenja što znači da antioksidanti mogu zaustaviti razvoj raka.

Ostali benefiti

U narodnoj kineskoj medicini i kulinarstvu kora mandarine je poprilično zastupljena, a vjeruje se poboljšava probavu, olakšava jutarnje mučnine trudnicama kao i mučnine uzrokovane putovanjem. Navodi se da kora mandarine potpomaže pri balansu šećera u krvi, detoksifikaciji jetre, otpuštanju od stresa te liječenju gripa i prehlade.

Izvor: lifepressmagazin.com

PROČITAJTE:

KORA OD NARA kao lijek – Evo kako da je koristite

LIMUNOVA KORA: Liječi mnoge bolesti, a mi je bacamo!

KORA OD LUBENICE: Evo zašto više ne bi trebalo da je bacate

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI