Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiBumbarov let - Tijelo preteško, a krila prekratka, kako je to moguće?

Bumbarov let – Tijelo preteško, a krila prekratka, kako je to moguće?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Bumbarov let godinama je opisivan kao kršenje svih zakona fizike, a već ustaljena priča podstakla je naučnike da objasne kako ovaj fenomen i nije tako čudan koliko se čini.

Mit o nemogućem letu započeo je 1918. godine nakon konstrukcije prvog aviona. Zbog same težine insekta i njegovih premalih krila zanimanje za fascinantan bumbarov let okupilo je naučnike, a i neke umjetnike.

PROČITAJTE: Oprašivanje paradajza uz pomoć bumbara

Insekti su prve životinje koje su osvojile zrak, odnosno razvile organe kojima mogu letjeti. Evolucija leta kod insektata tekla je prema usavršavanju najsitnijih detalja i postavila insekte kao najefikasnije letače na Zemlji. Pokušaji istraživanja leta insekta krenuli su s krivom pretpostavkom da su sama krila jednostavne građe, a modeli i teorije kojima bi se simulirao let nisu uključivale kompleksnost organizama koji lete.

Za razliku od elegantnog leta leptira, bumbarov let sam po sebi je veoma kaotičan i bučan. Uspoređujući odnos težine i veličine krila bumbara, pretpostavke da bumbari ne bi trebali moći letjeti su očito krive.

PROČITAJTE: Bumbarima prijeti izumiranje zbog klimatskog haosa

Iako su usporedbe bumbara s avionom pretjerane, činjenica da su avioni građeni prema primjeru životinja koje lete nisu zanemarive. Tako su prve teorije uspoređivale odnose veličina bumbara i aviona te objašnjavale zašto bumbari ne bi mogli letjeti.

Prosječan avion s dimenzijama, težinom i veličinom krila koji su proporcionalni istim dimenzijama kod bumbara ne bi se mogao nikako ni uzdignuti, a kamoli uspješno letjeti. Krila i građa bumbara tako se možda mogu bolje usporediti s građom helikoptera, nego li s avionom.

Činjenica da se matematički modeli ne mogu uspoređivati sa živim organizmima ipak nisu objasnili neobjašnjiv bumbarov let.

IZUČAVANJE BUBAROVG LETA

Naučnici su procjene i fizičke modele odlučili zamijeniti proučavanjem leta same životinje. Dr. Richard Bomphrey sa Sveučilišta u Oxfordu napravio je istraživanje s bumbarom (Bombus terrestris) u zadimljenoj cijevi. Pustio je bumbara da preleti cijev te detaljno fotografisao njegove kretnje kao i kretanje dima oko samog insekta. Analizirajući let zaključio je kako se svako krilo bumbara kreće neovisno jedno od drugoga. Dim koji biva otpuhan nakon zamaha pojedinog krila ne spoji se s onim od drugog krila što znači da svaka strana tijela bumbara leti neovisno jedna od druge. Ovakav neobičan, ali funkcionalan način leta  jedinstven je u cijelom životinjskom svijetu.

Evolucija leta bumbara očito je išla u pravcu u kojem je takav let bumbaru omogućio da preživi svo ovo vrijeme.

U prirodi bumbari imaju funkciju transportera velikih količina polena/peludi na svojim velikim dlakavim tijelima čime im se težina još više poveća. Prehrana nektarom daje bumbaru dovoljno energije da prsnim mišićima hirovito i jakom silom pokreće krila te s oko 2000 zamahaja u sekundi uspješno preleti velike udaljenosti. Obojanost tijela upozorava potencijalne predatore na otrovnost bumbara, a pretpostavke zašto je njegov bučan let opstao povezane su upravo s metodama upozoravanja predatora.

Izvori: Sciencedaily.comMSNBC.com

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI