Četvrtak, 20 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinKućni ljubimciBORDER KOLI je najpametniji pas na svijetu

BORDER KOLI je najpametniji pas na svijetu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Rasa pasa Border koli smatra se najpametnijom pasimnom na svijetu. Ova rasa pasa pokazala se kao jedan od najboljih kućnih ljubimaca! 

Ovi mali genijalci mogu da nauče novu naredbu u manje od pet ponavljanja i da je slijede barem 95 % vremena. Osim što su među najboljim psima tragačima, Border koli su i divni kućni ljubimci, uz pravog vlasnika.

Nadaleko slavan po svojoj okretnosti, inteligenciji i poslušnosti, Border koli ili graničarski škotski ovčar učiniće sve da udovolji svom vlasniku i lako ga je trenirati. Nevjerovatno inteligentan i pun energije, taj pas konstantno traži zanimaciju i svrhu i izuzetno je povezan s ljudima. Ipak, treba znati da će najsrećniji biti s ljudima koji imaju jednako puno energije kao i oni sami.

Znači, riječ je o psu kojim se konstantno treba baviti i koji će s vlasnikom rado poći na aktivnosti u prirodi. Kao pravi “atletičar” među psima, izuzetno je energičan pas koji traži dobro istrčavanje kako bi se riješio viška energije i umorio. Neki vlasnici imaju i po dva psa ove pasmine jer samo drugi Border koli može najbolje da drži korak s tim brzim i inteligentnim bićem.

Border koli

Snažan instinkt Border kolija za život u čoporu znači dvije stvari kada je riječ o drugim psima s kojima živi. Prvo, vrlo je verovatno da će se slagati s njima, uostalom Border koli je i uzgojen tako da se slaže s drugim životinjama.

Međutim, vrlo vjerovatno će pokušavati da održi svoj čopor na okupu, pa iako je on prijateljski raspoložen prema drugim psima, njima će možda biti teže da zavole njega.

Border koli živi između 10 i 14 godina, a zdravstveni problemi koji ga mogu pogoditi uglavnom su iznenadni napadi i hipotireoza. Border koli biće najsrećniji i najzdraviji ako se puno kreće i ako puno vremena provodi na otvorenom.

U odnosu Border kolija s djecom treba paziti, jer s obzirom na njihovu ovčarsku prirodu, u društvu male djece ti psi mogu se osjećati frustrirano jer ih ne mogu držati na okupu. S pravim vlasnikom, Border koli biće super istreniran pas, izuzetno dobar u učenju i vijeran pratilac.

Izvor: zadovoljna.hr

PROČITAJTE:

Zašto psi jedu snijeg i da li je to opasno?

Zašto vaš pas pobjesni u blizini drugih pasa?

Zašto se svaki izgubljeni pas uvijek vrati kući, koliko god da je daleko?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI