Utorak, 5 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaBosiljak čuva baštu od bolesti i štetočina - Evo koje su njegove...

Bosiljak čuva baštu od bolesti i štetočina – Evo koje su njegove prednosti

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Mnogima omiljeno začinsko bilje i jedan od ključnih dodataka u mediteranskoj kuhinji, bosiljak je bez sumnje ljekovita biljka koja daje „šmek“ svakom jelu.

Veliki broj ljubitelja začina se odlučuje za samostalni uzgoj ove biljke u saksiji, sadeći ga obično početkom maja mjeseca. Međutim, ova biljka karakterističnog mirisa i ukusa ima odličnu primjenu i u sve rasprostranjenijoj grani poljoprivrede – organskoj proizvodnji. Evo 3 razloga zbog kojih organski proizvođači uvek trebaju da imaju bosiljak u blizini.

Pročitajte: Ako želite da uzgojite veliki žbun bosiljka obezbijedite mu ove uslove

Bosiljak je odlična biljka „susjed“

Bosiljak je odlična biljka susjed za brojne uzgajane kulture. Najpoznatija je svakako njegova kombinacija sa paprikom i paradajzom, a mnogi ne znaju da je dobar susjed i zelenoj salati, plavom patlidžanu, krastavcu, vinovoj lozi.

Evo razloga zašto bosiljak ostvaruje odličnu „saradnju“ sa paradajzom: paradajz stvara sijenku bosiljku čime se usporava njegovo cvjetanje, a samim tim duži je i rok berbe bosiljka. Sa druge strane bosiljak odbranjuje paradajz od vaši koje smanjuju prinose paradajza i umanjuju tržišnu vrijednost njegovih plodova polaganjem jaja u iste. Stoga je spajanje ove dvije biljke veoma isplativo.

Bosiljak svoje susjede čuva i od pepelnice, napornih komaraca i muva, ali i od tripsa koji pričinjava velike štete na biljkama, naročito paprici.

Pročitajte: Biljke koje će zaštititi vaše voće, povrće i cvijeće od štetočina

Bosiljak suzbija bijelu mušicu

Bijele mušice predstavljaju jednu od najznačajnijh ekonomskih štetočina u povrtnjacima. Razlog leži u tome što larve ali i imaga ove štetočine sišu biljne sokove čime se obustavlja napredovanje biljaka i to dovodi do slabljenja njihovog imuniteta. Osim toga one su prenosioci i biljnih virusa jer izlučuju mednu rosu. Najčešće napada krastavac, kupus, papriku, paradajz i umnogome može smanjiti njihove prinose.

Tu na scenu nastupa bosiljak od kojeg se priprema prirodni preparat za efikasnu borbu protiv bijelih mušica. Recept: 10 litara vode ostaviti da proključa i nakon toga njome preliti kilogram sitno isjeckanog svježeg bosiljka ili 200 grama osušenog. Čaj ostaviti da odstoji 30 minuta, procijediti i upotrebiti za efikasnu zaštitu.

Pročitajte: Zaštitite svoju baštu bez hemikalija

Bosiljak privlači oprašivače

Bosiljak je i dobra medonosna biljka zbog svog dugog perioda cvjetanja – od maja do avgusta. U tom periodu je izvor nektara i polena za pčele. U tome se ogleda još jedna važnost bosiljka za uzgojne kulture, privućiće oprašivače koji su neophodni za uspješnu proizvodnju različitih kultura.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI