Četvrtak, 28 Oktobra, 2021
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaZaštitite svoju baštu bez hemikalija

Zaštitite svoju baštu bez hemikalija

Suša, prekomjerno zalivanje ili prekomjerno đubrenje su osnovni razlozi zbog kojih se na listovima biljaka pojavljuju lisne vaši (afidi).

Misleći da brižljivo njegujete svoje cvijeće na terasi ili u bašti, u uslovima ekstremno visokih ljetnjih temperatura pomažete da se na biljkama razviju ove razorne štetočine.

Biljne vaši napadaju sve biljke, ljekovito i ukrasno bilje, voćne i povrtne vrste, ratarske kulture. Hrane se biljnim sokovima i dovode do sušenja biljaka. Međutim, možete ih se riješiti i bez upotrebe hemijskih sredstava. Da biste ih uklonili i spriječili da se vrate, isprobajte neke od ovih sigurnih i jednostavnih metoda.

Pročitajte:Obavezno posadite kadifu između paradajza i krompira

Afidi su posebno aktivni tokom ljeta, a može vam se učiniti da su se razmnožili tokom noći. Nisu posebno izbirljivi i napadaju kako biljke u zatvorenom, tako i na otvorenom prostoru, bile one ukrasne ili jestive. Srećom, lisne vaši su vrsta štetočina koja se relativno lako kontroliše, ukoliko ih rano primijetite. Uz prave mjere biljke će se oporaviti od lisnih vaši i nastaviti sa produktivnim rodom ili cvjetanjem prije nego što kolonije postanu prevelike.

Efikasan je jak mlaz vode

Od svih prirodnih lijekova za brzo uklanjanje ovih napasti, snažan mlaz vode jedan je od najboljih i najlakših načina za kontrolu afida. Tehnika tuširanja biljaka vodom je posebno efikasna kod saksijskog bilja. Lisne vaši imaju slabe noge i lako spadaju sa biljke.

Pomaže i poseban sapun

Možete da ga nabavite u poljoprivrednoj apoteci ili da ga napravite sami i to od tri sastojka: destilovana ili prokuvana voda, blagi tečni sapun, poput onog za bebe, i malo suncokretovog ulja ili eteričnog ulja eukaliptusa. Preporuka je da se ne koristi deterdžent za sudove ili tečni sapun za ruke zbog aditiva koji mogu da naštete biljkama. Ovako napravljenu tečnost prskate na štetočine, a ne na cijelu biljku, piše Žena.blic.rs.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

voćnjak

Jesenji tretman koštičavog voća

Koštičavo voće (breskva, kajsija, šljiva, višnja, trešnja i dr.) u zavisnosti od voćne vrste, sortimenta i lokaliteta, nalazi se u fazi od početak obezbojavanja...