Četvrtak, 5 Oktobra, 2023
spot_img
NaslovnicaMagazinKućni ljubimciZašto vaš pas pobjesni u blizini drugih pasa?

Zašto vaš pas pobjesni u blizini drugih pasa?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Vlasnici pasa dobro znaju kako izgleda kada se njihov ljubimac izbezumi i apsolutno bude van kontrole u blizini drugih pasa.

Ova pojava nije rijetkost, ali to ne umanjuje njen zastrašućuju efekat i frustraciju koju sa sobom povlači. Ukoliko se dešava baš svaki put kada je u blizini drugi pas, ovo vas u velikoj mjeri može ograničavati u šetnjama sa vašim ljubimcem. Ključ za ublažavanje ovakvog ponašanja leži u njegovom razumijevanju.

ZBOG ČEGA VAŠ PAS IZGUBI KONTROLU U BLIZINI DRUGIH PASA?

Mnogo je razloga koji mogu uticati na ovakvo ponašanje. Svaki pas je drugačiji i treba uzeti u obzir njegovu starost, zdravlje, način života i porijeklo. Psi uzgajani za čuvanje stada i zaštitu domova su posebno skloni tome da reaguju burno u dodiru sa drugim psima. Tu spadaju koliji, ovčarski psi, dobermani, rotvajleri i bokseri.

UZROK BROJ 1 – LOŠA SOCIJALIZACIJA I NAUČENO PONAŠANJE

Još dok su vrlo mladi psi treba da se upoznaju sa drugim psima. Baš poput djece koja su asocijalna i psi mogu da budu nesigurni i preplašeni u blizini drugih pasa, jer nisu dolazili često u kontakt s njima. U tim slučajevima oni znaju da reaguju ili povlačenjem ili napadom. Štene je poželjno da bude u kontaktu sa starijim psima kako bi došlo do neagresivne komunikacije između njih, na osnovu koje će ono naučiti kako treba da se ponaša. Lizanje usana je jedan od najčešćih signala koji odrasli psi šalju mlađim pokolenjima u nastojanju da im poruče da ne treba da im se približavaju.

UZROK BROJ 2 – TRAUMA IZ PROŠLOSTI

Vrlo čest uzrok lošem ponašanju i agresivnosti kod psa je trauma iz prošlosti. Ako ste usvojili psa, postoje velike šanse da je ranije doživljavao napade od strane drugih pasa, ili bio tučen od strane prethodnog vlasnika. U tom pogledu u nastojanju da zaštiti vas, ali i sebe on će reagovati odabrambeno svaki put kada je u blizini drugi pas. Lajanje, reženje i nasrtaji na drugog psa su klasičan pokazatelj prvenstveno straha.

Izvor: Pure Wow

PROČITAJTE:

Evo da li psi mogu da komuniciraju sa ljudima

Zašto treba imati mačku kao kućnog ljubimca

Zašto se svaki izgubljeni pas uvijek vrati kući, koliko god da je daleko?

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI