Utorak, 23 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoBorba protiv krompirove zlatice: Preventivne mjere, domaći pripravci i prirodni neprijatelji

Borba protiv krompirove zlatice: Preventivne mjere, domaći pripravci i prirodni neprijatelji

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Krompirova zlatica ili koloradska zlatnica Leptinotarsa decemlineata, ubraja se u red tvrdokrilaca (Coleoptera) te u porodicu zlatica odnosno Chrysomelidae.

Najvažnija štetočina krompira koji može potpuno uništiti lisnu masu krompira. Karakteristika ove vrste je holometabolnost, odnosno metamorfoza insekta u kojoj se životni ciklus sastoji od jaja, larve i odraslih oblika. U razvoju je prisutan i stadijum neaktivne čaure prije nego što postane odrasli oblik.

krompirva zlatica na krompiru
Jaja, larva i odrasli insekt krompirove zlatice

Preventivne mjere

Sadnju krompira treba obaviti na površinama koje su znatno udaljene od prošlogodišnjih. To znači da se treba pridržavati plodoreda – ne ponavljati uzgoj na istoj parceli tri do četiri godine. Preporučljivo je saditi krumpir u kombinaciji s bobom, renom, špinatom, kupusnjačama kamilicom, dragoljubom, kukuruzom. Treba izbjegavati sadnju u kombinaciji s bundevom, suncokretom, ciklom, celerom, graškom, rajčicom i patlidžanom.

Biološke mjere

Krompirova zlatica ima nekoliko autohtonih prirodnih neprijatelja poput trčaka (Carabidae), grabežljivih stjenica, bubamara (Coccinellidae) i muva gusjeničarki (Tachinidae) te entomofagnih osica koje parazitiraju jaja. Tokom prezimljenja odrasle oblike krompirove zlatice parazitira gljiva Beauveria basiana koja ponekad može znatno smanjiti populaciju. Velika je mogućnost da prirodni neprijatelji neće potpuno suzbiti pojavu krompirove zlatice, ali privlačenjem i očuvanjem prirodnih neprijatelja u vrtu njihova se učinkovitost može značajno povećati.

„Uradi sam“ pripravci

Postoji velik broj biljaka i biljnih ekstrakata koji djeluju repelentno ili inhibicijski na krompirovu zlaticu, ali nema još uvijek temeljitih naučnih istraživanja koja potvrđuju njihovu učinkovitost.

Kora od krompira

Svježe oguljena kora krompira stavljena u lovne posude djeluje kao atraktant na krumpirovu zlaticu uz uslov da se lovne posude redovno prazne i dodaje svježe oguljena kora krompira.

Komorač i buhač

Prema rezultatima istraživanja koje je proveo Institut Tamis, ako se oko krumpirišta posije komorač, a u samom krumpirištu biljka buhač tada parcelu krumpirove zlatice obavezno zaobilaze. Dokaz za tu tvrdnju dobijen je nakon provedenog istraživanja na parceli od 1 ha u organskom demonstracijskom polju zasijano već navedenim biljkama. Krompir se u takvim uslovima dobro razvijao bez prisustva krompirove zlatice.

Pripravak od bazge/zove

Jedan od načina upotrebe bazge/zove u poljoprivrednoj proizvodnji na manjim površinama je izrada prirodnog insekticida od cvijeta i lista bazge/zove koji se koriste za prskanje krumpira protiv krompirove zlatice. Za pripravak je potrebno 1 kg cvijeta i lista bazge potopiti u 5 l vode. Potopljenu bazgu treba ostaviti preko noći te sljedećeg jutra procijediti sadržaj iz kante i pripravak protiv zlatice je spreman za upotrebu. Krompir je potrebno tretirati ovim pripravkom ujutro i uvečer dok nema rose. Tretiranje ponavljati prema potrebi.

Cvijet zove

Pripravak od orahovog lišća

Lišće oraha sadrži spoj hidrojuglon koji u dodiru s kiseonikom stvara spoj juglon. S obzirom da juglon nije topiv u vodi i ne odlazi duboko u zemlju, lišće oraha je pogodno za izradu pripravka za suzbijanje krumpirove zlatice. Za izradu ovog pripravka potrebno je oko 3 kg otpalog lišća oraha potopiti u 10 l vode i pustiti da odstoji 2 dana. Nakon toga pripravak procijediti i razrijediti s vodom u omjeru 1:1. Prskanje obaviti ujutro ili uvečer.

Pročitajte: Zaštita krompira od KROMPIROVE ZLATICE u organskoj proizvodnji

Juha od preslice

Za juhu od preslice potrebno je oko 1 kg svježih ili 150 g osušenih biljaka koje se stavljaju u 10 l vode tokom 24 sata. Potom se mješavina prokuva oko pola sata. Nakon hlađenja i procjeđivanja juhu je potrebno razrijediti s vodom u omjeru 1:5.

Otopina od pepela

Otopina pepela je vrlo učinkovita kod suzbijanja krompirove zlatice. Potrebno je otopiti 2 kg pepela u 10 l vode. Zatim 1 l otopine razrijediti sa 10 l vode i tretirati lišće krompira. Za tretiranje krumpira mogu se koristiti i preparati od listova duvana i topole. Tretiranje se provodi kad se listovi krompira osuše od jutarnje rose. Ovisno o jačini napada, tretmane je potrebno ponavljati svakih 5 do 10 dana. Posljednje tretiranje treba obaviti 20-ak dana prije berbe.

Pripravak mlijeka, vode i sode bikarbone

Mlijeko se može koristiti u kombinaciji sa sodom bikarbonom, odnosno prskanjem biljaka sodom bikarbonom. Koristi se preventivno za tretiranje povrća, najčešće protiv plamenjače. Ovaj pripravak je vrlo djelotvoran kod tretiranja cime krumpira jer štiti od krumpirove zlatice, odnosno sprječava pojavu krumpirove zlatice jer ona ne može probaviti mlijeko. Za pripravak je potrebno pomiješati 1 l mlijeka i 1 žličicu sode bikarbone u 10 l vode.

Pripravak od krumpirovih zlatica

Potrebno je redovno prikupljati odrasle jedinke u posudu od 1 l i te zlatice potopiti u posudu sa 20 l vode te zatvoriti. Zlatice će uginuti i jedno vrijeme će plutati, a zatim potonuti na dno. Nakon nedelju dana preparat je spreman za upotrebu, ali se treba razrijediti s vodom jer nerazrijeđen preparat može spaliti lišće krompira. Potrebno je razrijediti prvi put u omjeru 1:1, drugi put 1:2 i treći put 1:3. Različite sorte krompira različito reagiraju na pripravak te je potrebno koncentraciju prilagoditi.

Biološki pripravci pod nazivom „Uradi sam“ koji se koriste za suzbijanje štetnih organizama uz svoje pozitivne ekološke strane imaju i ekonomsku korist za manje proizvođače jer je njihova proizvodnja jednostavna i ekonomski isplativija od kupnje gotovih komercijalnih pripravaka.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI