Četvrtak, 26 Maja, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaBiljne vaši bježe od hladne vode i alkohola - Pročitajte kako da...

Biljne vaši bježe od hladne vode i alkohola – Pročitajte kako da na prirodan način uništite ove štetočine

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Biljne vaši su u manjoj ili većoj mjeri stanovnici svake bašte. Riječ je o sitnim insektima koji se hrane sišući sokove iz gajenih biljaka. Kada se na biljku nasele u većem broju, mogu značajno da je oslabe i učine podložnom prema drugim patogenima.

Čak i tamo gdje ih nema mnogo, treba imati u vidu da se one brzo razmnožavaju. Zato je važno da se brzo reaguje čim se uoči njihovo prisustvo na biljkama. Vaši imaju mnogo generacija tokom godine, ali se sporo sele sa biljke na biljku, pa ih je relativno lako kontrolisati.

Ponekad ih je teško primjetiti jer su sitne i teško vidljive golim okom, pogotovo ako im je boja slična boji biljaka na kojima se nalaze. Kruškolikog su oblika, a mogu biti zelene, bijele, braon, smeđe, ponekad i ružičaste. Napadaju listove, drške, pupoljke, cvjetove, plodove.

Pročitajte: Ekološki preparat TEPPEKI uspješno uništava BILJNE VAŠI

Čak i ako se ne mogu odmah uočiti, postoje jasni pokazatelji da su neku biljku napale vaši. Na primjer, postojanje listova neuobičajenog oblika, njihovo kovrdžanje, kržljavost pojedinih dijelova biljke i pojava žutila. Siguran znak da su biljku napale vaši je i pojava ljepljivog sloja na drškama. Vaši mogu da budu prenosioci virusa, a ljepljiva materija koju stvaraju može da privuče insekte i gljivice.

Kako se rješiti biljnih vaši?

Postoji više načina borbe protiv vaši, pa ćemo navesti one koji se najčešće koriste. Različita su mišljenja o efikasnosti borbe protiv vaši, pa ljubitelji cvijeća često pribjegavaju ekstremnoj mjeri bacanja biljke na kojoj su primijetili vaši. Savjet je da se biljka koju su naselili insekti, ako je to moguće, izoluje od  drugih okolnih biljaka, a da se zatim isprobaju neke od mjera borbe protiv ovih štetočina.

Prskanje biljnih vaši hladnom vodom

Jedan od načina borbe je prskanje biljke hladnom vodom. Ovaj hladan tuš često je dovoljan da spere insekte, koji kasnije uglavnom ne znaju da se vrate na biljku sa koje su sprani. Ukoliko je napadnut samo list ili dva, najbolje je da se oni mehanički uklone sa biljke.

Pročitajte: Preparat od HAJDUČKE TRAVE hrani POVRĆE i uništava BILJNE VAŠI

Posipanje biljke brašnom

Pri jačem napadu vaši može da pomogne posipanje biljke brašnom. Kao sredstvo u borbi protiv vaši može da se upotrebi voda u koju je dodato malo sredstva za pranje sudova. Biljku bi trebalo prskati ovim rastvorom dva-tri puta nedjeljno tokom dvije sedmice.
Izmenjena varijanta ovog rastvora predviđa da se u vodu, osim sredstva za pranje sudova, doda i malo mljevene ljute paprike.

Prskanje rastvorom alkohola

Prskanje rastvorom alkohola je još jedna od mjera borbe. Da bi se napravio ovaj rastvor, treba pomiješati jednake dijelove vode i 70 procentnog alkohola i time prskati biljke. Ukoliko se upotrebljava alkohol  koncentracije 95 odsto, u tom slučaju se miješaju dva dijela vode sa jednim dijelom alkohola. Neki preporučuju da se malo alkohola doda i u već pomenuti rastvor sa sredstvom za pranje sudova, kako bi se povećala njegova efikasnost. Uglavnom, treba eksperimentisati i pronaći formulu koja je najdjelotvornija u konkretnom slučaju.

Dodatne preporuke

Preporuka je da se, kada se koriste preparati na bazi alkohola i deterdženta, najprije mala količina nanese na dio biljke i par dana posmatra reakcija, da se utvrdi ima li nekih promjena na tkivu biljke. Biljke mogu biti osjetljive, posebno na pojedine aditive koji se nalaze u deterdžentu. Tek ako nema promjena na biljci, treba je tretirati, ali je najbolje da to bude u dijelu dana kada nije direktno izložena suncu.

Pročitajte: Biljne vaši – suzbijanje na prirodan način

U borbi protiv biljnih vaši pomaže i upotreba nimovog ulja ili kupki koje sadrže određene insekticide. Naravno, prilikom njihove upotrebe treba se strogo pridržavati uputstva proizvođača.

Insekticidi treba da budu posljednji čemu se pribegava u borbi protiv vaši. Najprije ipak treba probati primjenu prirodnih sredstava koja su opisana.

Poželjno je i da se u bašti primjenjuju neke preventivne mjere koje će spriječiti da dođe do naseljavanja vaši na gajenim biljkama. Unošenje bubamara u vrt, koje su njihovi prirodni neprijatelji, svakako može da pomogne.

Odbija ih prisustvo bijelog luka i macine trave. Bijeli luk posađen blizu ruža sačuvaće ovo raskošno cvijeće od napada vaši.

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

komarac

Bijeli luk, pljuvačka i banana: Ublažite svrab od uboda komarca pomoću...

Postoji nekoliko prirodnih lijekova za ubode komaraca, bez potrebe za mastima i kremama iz apoteke. U većini slučajeva to su sastojci koje gotovo svi...