Utorak, 18 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaPreparat od HAJDUČKE TRAVE hrani POVRĆE i uništava BILJNE VAŠI

Preparat od HAJDUČKE TRAVE hrani POVRĆE i uništava BILJNE VAŠI

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pored svojih ljekovitih svojstava (pročitajte ovde) hajdučka trava se veoma često koristi u organskoj i biodinamičkoj poljoprivredi, gdje se od nje pripremaju brojni preparati za zaštitu gajenog bilja.

Biljka privlači insekte oprašivače u vrt, prvenstveno pčele i bumbare. Odlična je medonosna biljka . Prirodni je repelent koji odbija mrave, bube, muve i komarce.

Od hajdučke trave se pravi odličan preparat kojim se uklanjaju biljne vaši . Uzme se 1kg osušenih cvjetova hajdučke trave i prelije sa 2l ključale vode i ostavi oko 40 minuta. Dobijenu tečnost treba razblažiti sa 10l vode i ostaviti da stoji na tamnom mjestu dva dana.

Za pripremu preparata za prihranu bilja i zaštitu od štetočina, prikupljenu hajdučku travu treba potopiti u vodu i ostaviti da fermentira 1,5 do dve nedelje. Ako se koristi za prihranu, treba dobijenu tečnost razrediti sa vodom u odnosu 1:10, a za sprej razblažiti u odnosu 1: 5. Odličan je i kao dodatak kompostu, inhibira rast loših bakterija. Bogat je mnogim mineralnim materijama, kalcijumom, kalijumom, gvožđem i drugim vrednim elementima.

Biodinamička poljoprivreda – hajdučka trava za preparat 502

Ovaj preparat se priprema od osušenih cvjetova hajdučke trave i bešike divljeg jelena. Cvjetovi hajdučke trave se beru po sunčanom vremenu potpuno rascvjetani, a zatim se suše. U proljeće sledeće godine osušene cvjetove hajdučke trave malo navlažiti čajem od vrhova mlade hajdučke trave koji se priprema tako što se mlada hajdučka trava prelije ključalom vodom i ostavi 20 minuta. Suva bešika jelena se nekoliko minuta moči u kišnici i zatim se odseče vrh bešike da bi se dobio mali otvor kroz koji se u mjehur ubacuje navlažena hajdučka trava. Pun mjehur je okruglog oblika, treba ga zavezati kanapom i objesiti na sunčano i promajno mjesto. Mjehur je mrežom potrebno zaštititi od ptica.

U jesen, tokom septembra se ovako pripremljen mjehur zakopava u zemlju na 30 cm dubine. Rupu u koju planiramo staviti mjehur treba obložiti svježim granama od zove, koji štite mjehur od miševa. Ovako zakopan mjehur ostaviti do sljedećeg proljeća. Kod iskopavanja, tokom aprila treba biti pažljiv jer se mjehur najvećim dijelom raspao. Ovaj preparat je odličan kao kupka za sjeme trave i raži.

Uzeti malu kašičicu za kafu ove smjese i miješati u 3l mlake vode oko 5 minuta. Ostavimo da stoji oko 24 sata uz povremeno miješanje. Prije upotrebe promešati. Sjeme trave i raži se navlaži ovim rastvorom, ostavi da malo odstoji, prosuši i sije se.

Izvor: zdravasrboka.com

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI