Četvrtak, 18 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaBiljne vaši - suzbijanje na prirodan način

Biljne vaši – suzbijanje na prirodan način

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Biljne vaši  su mali insekti  veličine do 4 milimetra, koji mogu i ne moraju imati krila. Odrasli oblici imaju antene na glavi tubule na zatku.

Često su im tijela prekrivena voskom ili dlačicama. Hrane se biljnim sokovima iz listova ili cvjetnih pupova. Često se nalaze na listovima i po tome su dobile ime.

Temperatura i vlažnost vazduha imaju najviše uticaja na njihovu brojnost. Optimalna temperature za biljne vaši je 20-28°C, a vlažnost vazduha mora da bude preko 60%. Kišni pljuskovi spiraju biljne vaši i dovode do njihovog propadanja na zemljištu, dok visoke temperature i suše dovode do smanjenja brojnosti biljnih vaši.

Gdje se sve pojavljuju biljne vaši?

Biljne vaši se pojavljuju na voću, u povrću, ljekovitim i dekorativnim biljkama, drveću i grmlju. Hrane se mladim i sočnim dijelovima biljaka na kojima parazitiraju. Obično se hrane mladim listovima, ali štetu mogu pričiniti i na pupoljcima, mladim stablima, cvjetovima, voćnim mladarima, plodovima i korjenju. Pričinjavaju štetu sisanjem biljnog tkiva, prilikom čega dolazi do deformacija napadnutih dijelova biljke. Iz tog razloga napadnuta biljka je prilično slaba, jer lisne vaši uzimaju hranljive materije koje su biljci potrebne za ishranu i rast. Lisne vaši su štetne jer prenose i brojne biljne viruse.

Sredstva za suzbijanje biljnih vaši?

Kako se riješiti biljnih vaši nije nimalo lak proces, upravo zbog brzog razmnožavanja i velike brojnosti. Postoje prirodna sredstva protiv biljnih vaši.

Za biljne vaši na cvijeću-na primjer kod ruža, cvetnica, živih ograda- možemo koristiti koka-kolu i slične napitke, i to tako što ćete biljke prosto poprskati ovim napicima.Takođe možete koristiti i sapune od prirodnih, ekoloških sastojaka. Rastvorite 300g sapuna u 10 l vode, u slučaju da koristite tečni sapun dodajte 125 ml.

Drveni pepeo je odlično sredstvo protiv biljnih vaši, a priprema se na sledeći način: dodajte 300g drvenog pepela u 10l vode i kuvajte 25 minuta, a kada se to ohladi, procijedite i tu dodajte 50g sapuna i ovim preparatom tretirajte napadnute biljke.

Jednostavan biljni preparat je i pomoću tečnosti za suđe. Pomješajte 1 kašiku tečnosti za pranje sudova i 2 kašike sirćeta u 500 ml vode. Dobijeni rastvor sipati u flašicu sa raspršivačem i njim poprskati biljke. Pustiti da djeluje 8-10 sati, zatim istuširati biljke čistom vodom.

Pročitajte još savjeta kako na prirodan način suzbiti biljne vaši:

Protiv biljnih vaši borite se bijelim lukom, čili paprikom, sapunom

Mlijeko štiti od biljnih vaši, pjegavosti, plamenjače

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI