Subota, 18 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoBIBER: Savjeti za uspiješan uzgoj kod kuće!

BIBER: Savjeti za uspiješan uzgoj kod kuće!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Crni biber je porijeklom iz Južne Indije, voli vruću tropsku klimu, a kao kultivir se gaji više od 2000 godina. U umjerenim klimama, kao što je naša, crni biber može da bude odlična kućna biljka.

U rasadnicima se može naći crni biber kao tropska južnoazijska loza koja proizvodi lance malih okruglih plodova. U zavisnosti od odabira vremena berbe i načina prerade, sve četiri vrste bibera (crni, bijeli, zeleni i crveni) mogu da se dobiju sa iste biljke.

Crni biber cvijeta tokom ljetnjih mjeseci, a plodovi dozrijevaju sljedeće godine. Mladim biljkama je potrebno 3-4 godine da procvjetaju, ali čak i biljke skromne veličine mogu da daju stotine zrna bibera.

Plodovi bibera

Zeleni i crveni plodovi bibera često se istovremeno nalaze na biljci. Crveni plod je zreo plod. Ukoliko želite crni ili zeleni biber, berete plodove kada su zelene boje. Ako želite bijeli ili crveni biber, onda berete plodove kada su crvene boje.

Uslovi za uzgoj

Crni biber dobro raste u korpi ili saksiji koja ima kao dodatak podršku, jer ova biljka voli da se penje. To može biti štap ili rešetka, što će omogućiti biljci da se lako penje.

U svom izvornom habitusu, crni biber živi u polusjenci i penje se uz stabla drveća. Kada se uzgaja kao sobna biljka, potrebna je umjerena svjetlost na istočnom ili zapadnom prozoru. Kao i druge tropske biljke, crni biber se može gajiti napolju tokom ljetnjih mjeseci, a unositi u zatvoren prostor pred zimu.

Što se tiče temperature, biber najbolje raste na temperaturama iznad 15 stepeni, a cvjeta i donosi plod na temperaturama iznad 20 stepeni.

Cvjetanje crnog bibera

Cvjetovi počinju da rastu na lisnim čvorovima novog lišća. Sitni bijeli cvjetovi formiraju viseće šiljke, a zatim se u lance oblikuju okrugli zeleni plodovi koji vremenom sazrijevaju u biber crvene boje. Rast se zimi usporava, a biljka će cvjetati i davati plodove tokom cijele godine. Biljka veličine samo 20 cm može da stvori obilje bibera.

Prihrana biljke crnog bibera

Crnom biberu je potrebno vrlo mala do umjerena prihrana uravnoteženim đubrivom. Postoje dva načina prihrane. Prvo, može da se koristi tečno đubrivo koje se daje biljci svake dvije nedelje kada se i zaliva. Drugo, može da se koristi organsko đubrivo u granulama i da se posipa jednom mjesečno po zemlji. Svaki put kada se zaliva oslobodiće se po malo đubriva. Dok traje zima sa prihranom se prestaje, a počinje se ponovo na proljeće kada budu veće temperature i veći nivo svjetlosti.

Crne mrlje na listu crnog bibera

Ukoliko primjetite na poleđini lišća crne tačke, nemojte brinuti, to je potpuno normalno. To su male kristalne kuglice u kojima se nalaze šećeri zvani eksudati. Vremenom, ove kuglice postaju crne. Dakle, nije riječ o napadu bolesti ili insektima. Ne pokušavajte da ih uklonite, jer su one dio normalne fiziologije biljke i samo ćete povrijediti biljku.

Bolest korijena

Ukoliko su uslovi za uzgoj previše hladni i vlažni, tada može doći do bolesti korijena. Najbolji način da se spriječi ovaj problem je da se biljka uzgaja u glinenoj saksiji i da se osigura da dnevna temperatura bude iznad 21 stepen, a noćna da ne padne ispod 15 stepeni. Takođe, treba voditi računa da se zemlja osuši između zalivanja.

Štetočine

Crni biber napada jako malo štetočina. Može da se pojavi vunasta vaš, ali samo ako su druge zaražene biljke u blizini.

Izvor: Logees

PROČITAJTE:

Kako da uzgojite lovor u saksiji

ČERI PARADAJZ: Uzgoj u saksiji na balkonu

KLEMENTINA U SAKSIJI: Detaljna procedura uzgajanja, jednostavna njega!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI