Subota, 15 Juna, 2024
spot_img

Berba i sušenje divljeg šipka

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Oktobar i novembar idealno su vrijeme za berbu ploda divljeg šipka takođe poznatog kao divlja ili pasja ruža (lat. Rosa canina).

Latinski naziv „canina“ potiče još iz antičkih vremena, kada je grčki ljekar Hipokrat rane od ugriza pasa liječio upravo korijenom ovoga grma.

Ove male narančasto-crvene bobice ovalna oblika prava su riznica vitamina C – sadrže ga više nego limun,narandža i paprika zajedno!

Stoga je šipak idealan za pripremu toplog zimskog čaja koji će osnažiti vaš imunitet i zaštititi vas od prehlade i gripe.

PROČITAJTE: SVEMOGUĆI ŠIPAK: Kad vidite šta sve liječi, odmah ćete ga nabaviti

Branje divljeg šipka

Ovaj samonikli, ukrasni grm lako ćete prepoznati po jarko narandžastim ili crvenim plodovima.

Naći ćete ga na rubovima šuma, livada, pašnjaka, u šikarama… I svakako ga nemojte brati odmah uz cestu zbog onečišćenja.

Plodove berite dok su čvrsti (ne prezreli i mekani) te ih odmah stavite sušiti. Bilo bi dobro da šipak berete u rukavicama zbog oštrog trnja na koje biste se mogli ubosti.

Kada šipak nakon mraza omekša, možete ga brati za pripremu marmelade.

Sušenje

Naši su stari šipak uvijek sušili prirodno, na suncu, iako se danas, zbog mogućih gljivica, preporučuje sušenje u pećnici.

Prije sušenja plodovima odstranite peteljke i tvrde krajeve. Možete sušiti cijele plodove no bolje ih je prepoloviti i očistiti od unutrašnjih sjemenki i dlačica. Dok dirate plodove šipka, nemojte trljati oči zbog moguće iritacije i svrbeža.

Sušenje na suncu: rasprostrite plodove i ostavite na prozračnom i osunčanom mjestu nekoliko dana. Povremeno ih okrenite.

Sušenje u pećnici: zagrijte pećnicu na 40-50 stepeni. Plodove šipka rasporedite na papir za pečenje pa stavite u pećnicu na 3-4 sata. Ostavite pećnicu za jedan prst odškrinutu.

Kada se šipak osuši u pećnici, izvadite ga i ostavite da se ohladi. Možete ga ubaciti u multipraktik pa dodatno izmiksati.

Sušeni šipak čuvajte u pamučnim vrećicama na nekom prozračnom i hladnom mjestu ili pak u staklenci. Može vam trajati oko godinu dana.

PROČITAJTE RECEPTE ZA ČAJ I PEKMEZ OD ŠIPKA

  1. Čaj od šipka – Evo zašto i kako ga treba piti
  2. Pekmez od šipka – Poduhvat vrijedan truda
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI