Četvrtak, 13 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiBerači gljiva u RS novi pravilnikom neće biti oštećeni - Kontrolu na...

Berači gljiva u RS novi pravilnikom neće biti oštećeni – Kontrolu na terenu vršiće lugari

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Firme koje se bave otkupom i izvozom ostalih šumskih proizvoda poput gljiva i ljekovitog bilja, a koje se sakuplja u šumama i na šumskom zemljištu u svojini Republike, nisu za to plaćale naknadu, zbog čega je donesen novi pravilnik koji uvodi više reda u ovu oblast.

Rekao je to pomoćnik ministra za šumarstvo i lovstvo Goran Zubić ističući da su firme, koje se bave otkupom i prodajom ostalih šumskih proizvoda, obavezne da plaćaju naknadu od 5% Šumama RS, koje su korisnik šuma i šumskog zemljišta u svojini Republike.

– Mnoge firme ranije se nisu pridržavale tog propisa. Tome u prilog govore podaci da su firme koje se bave preradom i prodajom ostalih šumskih proizvoda lani izvezle robu u vrijednosti od 23 mil KM, a Šumama RS na ime korišćenja uplatile su samo 8.000 KM umjesto više od milion maraka, iako ovdje treba uzeti u obzir da one imaju i vlastitu proizvodnju – kazao je Zubić.

Zbog toga je, dodaje on, donesen novi Pravilnik o uslovima korišćenja i načinu sakupljanja ostalih šumskih proizvoda koji sutra stupa na snagu.

– Njime su preciznije propisane kontrole u toj oblasti. Sakupljači, odnosno fizička lica, koji žive od prodaje ostalih šumskih proizvoda, i dalje će moći da sakupljaju gljive, bilje i ostalo, ali će ih firme morati registrovati i dodijeliti im identifikacioni broj, odnosno karticu. Oni će prilikom kontrole u šumskom gazdinstvu samo pokazati taj dokument i neće imati problema. Takođe, ta lica će proći određenu obuku da pravilno prikupljaju ostale šumske proizvode kako ne bi došlo do degradacije u staništu. Nikakvu drugu obavezu neće imati u odnosu na prethodni pravilnik – istakao je Zubić.

Što se tiče kontrola, on kaže da će ugovor, koji će komercijalna preduzeća sa Šumama RS sklopiti na godišnjem nivou, podrazumijevati lokacije, količine i vrste ostalih šumskih proizvoda.

– Kontrolu na terenu će vršiti lugari. Oni će provjeravati da li sakupljač ima identifikacioni broj i evidencioni blok u kojoj upisuje količine. Firme na kraju godine imaju obavezu da zaključno sa svakim mjesecom predaju te blokove, gdje se vide količine, na osnovu kojih će plaćati nadoknadu Šumama RS – rekao je Zubić.

Bilo koji prirodni resurs, naglasio je Zubić, nije moguće uzeti bez određene nadoknade prema Srpskoj.

– Niko danas ne može ući u šumu i, recimo, uzeti kubik drva ili uloviti ribu, a da ne plati određenu naknadu. Naknada za ostale šumske proizvode od pet odsto uopšte nije visoka, a u jednom od prethodnih zakona o šumama iznosila je deset odsto i nije bilo nikakvih problema – istakao je Zubić.

Kada su u pitanju fizička lica koja sakupljaju ostale šumske proizvode za vlastite potrebe, Zubić kaže da je i prethodnim pravilnikom bilo propisano da građani dnevno mogu sakupiti do jednog kilograma.

– Smatramo da je, na primjer, kilogram gljiva za potrebe jednog domaćinstva dnevno sasvim dovoljan – rekao je Zubić.

Degradacija

Goran Zubić je istakao da Šume RS imaju obavezu da urade godišnje planove korišćenja i ostalih šumskih proizvoda, tako da oni moraju predvidjeti gdje, koje količine i vrste će biti sakupljane.

– Međutim, ako nemamo uvida u samoj realizaciji gdje se šta sakuplja i u kojoj količini, rizikujemo da degradiramo potencijal staništa i ugrožavamo održivost tih vrsta, o čemu moramo prioritetno voditi računa – ističe Zubić.

Izvor: glassrpske

PROČITAJTE:

Iz šume samo sa kilogramom gljiva, šipka, ljekovitog bilja

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI