Subota, 27 Novembra, 2021
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeU kakvim posudama je najbolje čuvati čaj

U kakvim posudama je najbolje čuvati čaj

Uključite se u NAŠU Viber zajednicu

I najbolji čaj izgubit će kvalitet ako se pravilno ne skladišti. Najvažniji uticaj nakon proizvodnje na miris i ukus svakog čaja ima njegova svježina. Svaki čaj važno je pravilno skladištiti i iskoristiti u preporučenom roku.

Najveći neprijatelj čaja je proces oksidacije. Čajevi kod kojih je postupak oksidacije prekinut prilikom proizvodnje ili oni koji su blago oksidirani, najlakše će izgubiti kvalitet i svježinu. To su zeleni čajevi, blago oksidirani (zeleni) oolong čajevi, žuti čajevi i neki bijeli čajevi.

Gdje skladištiti čaj

Čaj se uvijek treba čuvati na tamnom i mračnom mjestu, daleko od izvora topline, vlage ili direktne sunčeve svjetlosti. Paketić neotvorenog čaja može se čuvati i u hladnjaku i tako produžiti rok trajanja, no vrlo je važno da on bude hermetički zatvoren kako ne bi upijao mirise i bio u doticaju sa zrakom. Izvan hladnjaka najbolje je držati manju količinu čaja koja se planira potrošiti u sljedećih mjesec do dva. Svaki čaj može izdržati i izvan hladnjaka do navedenog roka, no uvijek je potrebno dobro zatvoriti pakovanje. Što manje kiseonik ima u posudi s čajem, to će čaj duže ostati svjež.

Kakve posude koristiti

Vrlo je važno ne koristiti vlažne kašičice prilikom vađenja čaja iz pakovanje. Uvijek treba koristiti samo suvi pribor i suve posude, jer će vlaga i voda uništiti svaki čaj. Bilo bi dobro izbjegavati papirnatu ili plastičnu ambalažu, a koristi staklene tegle. Čaj u filter vrećicama treba čuvati u originalnom pakovanju i takođe držati dalje od izvora vlage i topline. Oni zapokavni u zasebne folije trajat će duže i biti svježiji.

Rok trajanja pojedinih čajeva

Svaki čaj ima različit rok trajanja. Jedan od najkratkovječnijih je japanska matcha, koju bi trebalo iskoristiti u mjesec do dva nakon otvaranja. Zeleni čaj uglavnom ima rok trajanja godinu dana, crni i do tri godine. Jače oksidirani čajevi uglavnom traju duže. Tamni fermentirani čajevi mogu se čuvati i godinama. Sirove vrste fermentiranih čajeva tek s godinama postaju kvalitetne i spremne za korištenje. Biljni i voćni čajevi će uglavnom s vremenom promijeniti boju, dok je to kod pravih čajeva često teže uočiti. Ako je čaj izgubio bilo koju od karakteristika koje je imao prilikom kupovine, vjerojatno više neće biti dobar za korištenje.

Miris i ukus su najbolji pokazatelji

Apsolutno svaki čaj trebao bi imati jasno izražen svježi miris prilikom otvaranja pakovanja ili filter vrećice. Ponekad suvi listići čaja mogu imati slabiji miris od onog nakon početnog prelijevanja. Takve bi čajeve bilo dobro spremiti u drugu posudu ili iskoristiti u što kraćem roku, jer su već izgubili nešto svježine. Svaki čaj mora imati svježi i izraženi ukus, bez obzira na osobne preferencije. Čaj koji ima ukus po starom papiru, vlazi ili plijesni, više nije dobar za korištenje.

Izvor: www.franck.eu

PROČITAJTE:

Čaj od kadulje (žalfije) – priprema, nuspojave, ljekovitost

Čaj od nane za lice – Jednostavan, a dobar trik!

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno