Utorak, 18 Juna, 2024
spot_img

SAVJETI ZA PETUNIJE BEZ MANE

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Petunije su jedno od najpopularnijeg ljetnog jednogodišnjeg cvijeća. Neumorno cvjetaju, a listovi su im pomalo ljepljivi i prekriveni sitnim dlačicama.
Kod nekih je vrsta potrebno redovno odstranjivati uvele cvjetove kako bi se potaknulo bujnije cvjetanje. Zahvaljujući uzgajivačima, petunije možete pronaći u svakoj boji osim jasno plave, a ovisno o vrsti rasta mogu biti pogodne za gredice ili viseće korpice.
Postoji mnogo varijeteta u porodici petunija – s jednostrukim ili dvostrukim cvijetom, kovrčave, prugaste, jednobojne, dvobojne, a neke i mirišu. Dva najstarija tipa petunije su grandiflora i multiflora. Grandiflora ima veće cvjetove, ali multiflora bolje podnosi kišu. Ako ste petunije uzgajali i prije mnogo godina, sigurno niste zaboravili kako se cvjetovi posve sparuše na kiši. Brzo šireći tipovi petunije poput kultivara “Wave”, “Supertunia”, “Cascadia” i “Surfinia” su izuzetno popularni jer ne zahtijevaju da se ocvali cvjetovi uklanjaju. Mogu se saditi na rubovima gredica, kao pokrivačice tla ili jednostavno u posude.
“Calibrachoa” ili omiljeni “Million Bells” izgledaju poput petunije, ali su zapravo posve druga vrsta.
S varijetetima petunije koje se mogu naći u ponudi u proljeće ne možete pogriješiti. Ako je sadnica s etiketom, svakako provjerite veličinu cvijeta, dužinu cvjetanja, da li treba odstranjivati uvele cvjetove i ostale osobine. Odgovarajuću petuniju sigurno ćete naći u boji koju odaberete. Iako su neke vrste petunija tropske trajnice, današnji hibridi se uzgajaju kao jednogodišnje biljke.

Evo nekoliko savjeta za uzgoj:

Većini varijeteta odgovara posve sunčani položaj, ali za vrućih ljeta vole biti u polusjeni.
Cvjetaju neumorno, ali nekima treba redovno odstraniti uvele cvjetove, a neke treba prikratiti kako bi razvile nove pupove.
Ekstremna vrućina zaustavit će cvjetanje sve dok dani ne postanu hladniji.
Petunije ne podnose mraz, pa treba pričekati da prođe razdoblje mrazova prije nego što ih iznesete van ili posadite u vrt.
Sadnicu petunije možete pinčirati – otkinite vrh kako bi pospješili razgranatost i dobili bujniju biljku. Ako je sadnica čvrsta i zbijena otkinite oko 2 cm, ako je tanja i viša možete je skratiti za pola.
Petunije podnose različita tla, ali ne vole biti bez vode duže vrijeme. Tako, ne podnose ni mnogo vlage.
Čak i varijeteti kojima ne treba odstranjivati uvele cvjetove će bolje cvasti ako to učinite ili ih tijekom sezone cvjetanja prikratite.
Osvježite biljku tako što ćete je prikratiti nakon prve ture cvjetanja.
Mjesečna prihrana je obvezna kako bi cvjetale non-stop.
Zalijevajte umjereno i pazite da je zemlja dobro drenirana. Pretjerano zalijevanje smanjit će cvjetanje, a stabljike će se izdužiti. Petunije ne vole kišu, pa tijekom kišne sezone mogu oboljeti od plijesni i truleži.
Petunije u posudi treba saditi u grupama kako bi doista privlačile poglede. Želite li dodati boje u vrt, rasporedite posude s petunijama na strateška mjesta.
PROČITAJTE:

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI