Srijeda, 6 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaBakrom prskati voćke prije kretanja vegetacije - Evo zašto i kako!

Bakrom prskati voćke prije kretanja vegetacije – Evo zašto i kako!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Da biste preventivno zaštitili vaše voćke i smanjili mogućnost zaraze tokom vegetacije, potrebno je u jesen ali i na kraju zime pristupiti prskanju.

Preparati koje se koriste u ovom periodu (prije kretanja vegetacije) su preparati na bazi BAKRA. Uz bakar je preporučljivo dodati i rafinirano parafinsko mineralno ulje.

PROČITAJTE JOŠ: Svrha krečenja stabla voćaka

Na tržištu postoje preparati koji u svom sastavu sadrže obe aktivne materije BAKAR + MINERALNO ULJE.

Kod nas su najzastupljenija dva preparata PLAVO CRVENO ULJE.

Sa ovim preparatima preporučuje se prskati odmah nakon oriezivanja.

Na jabučastom voću smije se koristiti do početka cvatnje, a na koštičavom voću samo tokom mirovanja vegetacije. Brojne rane na voćki, kroz koje se u proljeće uvlače štetočine i bolesti treba zatvoriti slojem ulja koje se sastoji od neotrovnog parafinskog ulja i bakarnog oksida.

Tako su ovi preparati tokom upotrebe zimi jednako djelotvorni kao i jaki insekticid. Zato se sa njima treba prekriti svaki dio stabla voćke, doslovce ih okupati. Na trsu i stablu voćke zimi nastanu brojne rane od vjetra i makaza za orezivanje, a to su mjesta u koje se mogu uvući larve štetočina. Kada grane prekrijemo tankim slojem crvenog ulja, ono te štetnike uguši. Slično djeluje i na biljne bolesti.

Ako uništimo uzročnike i štetnike u stadiju dok se još nisu razvili i one koji su preživjeli od protekle godine, prevenirat ćemo njihovu pojavu u predstojećoj sezoni.

Izvor: agrosavjet.com

Krečenje drveća u jesen: Kako zaštititi voćke i pravi recept za kreč masu

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI