Četvrtak, 22 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeAsparagus - Dekorativna biljka koja ukrašava zatvorene prostorije i balkone

Asparagus – Dekorativna biljka koja ukrašava zatvorene prostorije i balkone

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Asparagus (Asparagus sprengeri) – Brojni zeleni izbojci, grančice, koje mogu narasti 2-3 metra, čine asparagus interesantnim i privlačnim za oblikovanje raznih skupina sa osatlim saksijskim i cvjetnim biljakama.

Listovi na grančicama su igličasti, spljošteni, a cvjetovi bijeli, sakupljeni u male grozdaste cvasti i mirišljavi. Plodovi, mesnate bobice oranž-crvene boje poseban su ukras ove biljke.

Razmnožava se sjemenom i dijeljenjem bokora. Po sazrijevanju sjemena, odmah obaviti sjetvu, jer sjeme brzo gubi klijavost. U sandučetu sa listovkom i pijeskom na temperaturi oko 22ºC i obilno vlaženje, mlade biljke niču za oko 40 dana, kada se presađuju u male saksije u mješavinu zemlje kojoj treba dodati i pregoreli stajnjak.

Pročitajte: Monstera – Savjeti za uspješnu njegu i gajenje

Imajući u vidu da asparagus ima rizomatično podzemno stablo, dioba bokora, podijelom rizoma lako se obavlja, a dobije se onoliko biljaka, koliko ima rizoma.

U sobnim uslovima, preko zime, njegovati je na temperaturi od oko 20ºC, uz obilje vlažnosti supstrata i vazduha, na poluzasjenjenom mjestu.

Asparagus se može čuvati i u nezagrijanoj prostoriji (temperatura oko 8ºC), kada se slabije zaliva i miruje.

Preko ljeta može se njegovati na balkonima, od maja do oktobra uz ostalo sobno ili sezonsko cvijeće, kada stvara izvandrednu sliku. I tada asparagus postaviti na mjesta koja nisu izložena direktnom suncu, obilno zalivati i prihranjivati, jer je to period intenzivnog rasta, kada se biljka obogačuje mnoštvom novih izbojaka.

Pročitajte: AFELANDRA – Dekorativna sobna biljka koja voli vlagu i toplotu

Podmađivanje starijih biljaka

Starije biljke mogu se podmladiti, snažnim orezivanjem grana na dužinu 5-10 cm, i u umjereno toploj prostoriji, uz obilno zalivanje, prskanje, biljka se brzo obnavlja novim, mladim grančicama, svijetlozelene boje.

Asparagus je veoma cijenjen i zahvalan, kao dodatak rezanom cvijeću u aranžiranju buketa, a u tu svrhu uzgajaju se čitave plantaže ove biljke.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI