Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoAnaliza rodnih pupoljaka prije rezidbe voćaka

Analiza rodnih pupoljaka prije rezidbe voćaka

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Rezidba voća – analiza rodnih pupoljaka. Voćnjaci iscrpljeni rodom, sa prevremeno izgubljenom lisnom površinom i nesazrelim ljetorastima mogu stradati od mrazeva, makar se oni dogodili i tokom dubokog zimskog mirovanja, kada voćke najbolje podnose niske temperature.

Rezidba voća – analiza potencijalne rodnosti pupoljaka izvodi se prije rezidbe, u cilju određivanja njenog intenziteta, zatim radi procjene izmrzlosti pupoljaka, radi procjene prinosa i s tim u vezi planiranja izvođenja proređivanja plodova, kao i definisanja potrebnih sredstava za rezače, nabavku pesticida, ambalaže i skladišnog prostora, itd.

Biološka kontrola rodnosti trebala bi da bude osnovni preduslov za sortnu rezidbu i planiranje prinosa, čak i kod sorti koje su sklone alternativnoj rodnosti, s obzirom da je u voćnjacima česta pojava dardova ili rodnih pupoljaka koji su na oko potencijalno rodni, a u proleće ne daju cv,etove, ili ne daju normalno razvijene cv,etove sposobne za oplodnju. Do ove pojave dolazi zbog njihove izmrzlosti ili uslijed nekompletiranja/nepravilnosti u procesima diferenciranja cvijetnih elemenata u pupoljku.

Pročitajte: Zimska rezidba voćaka za budući rod i rast

Broj pupoljaka sa diferenciranim cvjetnim začecima treba analizirati za svaku sortu i svaki tip rodne grančice. Uzorci (200-300 pupoljaka/parceli) se uzimaju sa stabala raspoređenih dijagonalno ili na različitim ali reprezentativnim mjestima po voćnjaku, zatim iz različitih dijelova krune, za svaku sortu na različitim podlogama, tablama i godinama sadnje. Žiletom se na pupoljcima prave uzdužni presjeci pupoljaka i tu se putem binokulara ili lupe uočavaju diferencirani cvjetni začeci.

Rezidba voća – analiza rodnih pupoljaka za svaku sortu

Na osnovu broja pupoljaka sa zdravim i potpuno diferenciranim cvjetnim začecima, izračunava se njihov udio u masi uzorka i time procentualno definiše potencijalna rodnost zasada. Na osnovu analize potencijalne rodnosti pupoljaka određuje se intenzitet rezidbe na sljedeći način:

– U zasadima sa velikom potencijalnom rodnošću (50-70 %) i brojnim rodnim pupoljcima u kruni, a pri normalnom vegetativnom porastu, potrebno je izvršiti oštru rezidbu, pri čemu se odstranjuju sve izrođene grane i značajno se smanjuje broj rodnih pupoljaka na mladom i starijem rodnom drvetu;

– Ako je broj pupoljaka sa obrazovanim cvijetnim začecima umjeren (30-40%), treba skraćivati ili samo prorediti trogodišnje i starije rodne grančice;

– Ako je rodnih pupoljaka manje, neophodno je sačuvati što više rodnih grančica tj. primijeniti slabu (blagu) rezidbu. Kod stabala sa potencijalnom rodnošću manjom od 20 % ostavljaju se svi rodni pupoljci ali i izrođene grane. Ova rezidba primijenjuje se i za voćke koje imaju zadovoljavajući broj rodnih pupoljaka s diferenciranim cvijetnim začecima, ali je njihov broj u kruni mali;

– Ako su oba faktora visoka, a porast mali, neophodna je oštra rezidba da bi voćke ojačale;

– Kod osetljivih vrsta voćaka, kao i u lokalitetima gde postoji opasnost od pojave mrazeva do početka vegetacije, ostavlja se 5-10 % više ljetorasta/stablu kao rezervni rodni potencijal u slučaju naknadnog izmrzavanja rodnih pupoljaka.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI