Utorak, 23 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiAmerički robot uništava 100.000 biljaka korova na sat /VIDEO/

Američki robot uništava 100.000 biljaka korova na sat /VIDEO/

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Najnoviji robot kojeg je razvio američki start-up “Carbon Robotics”, može da uništi 100.000 biljaka korova na sat i u jednom danu da obradi šest do sedam hektara usjeva.

 

On sa brzinom od osam kilometara na sat, sa 12 kamera skenira zemlju, prepoznaje korov i laserom ga uništava, objavio je Agroklub.

U skorije vreme zainteresovani neće moći da kupe ovaj robot, jer je njegov proizvođač “Carbon Robotics” rasprodao sve koji su bili na raspolaganju za ovu godinu.

Evropa, takođe, razvija robota koji je poput američkog, opremljen je skenerom koji razlikuje korov od useva i uništava ga laserom.

“Ovaj sistem sastoji se od lasera, koji je u osnovi proširenje onih koji se koriste u medicini. Njegov zrak usmjeren je na biljne meristeme, odnosno tkiva, dovoljno dugo da ih sprži i u kratkom vremenu uništi”, pojašnjava koordinator projekta Pablo Gonzalez de Santos.

Naglašava da se taj robot može prilagoditi za rad na bilo kojoj vrsti useva, iako će u početku biti usmjeren na šećernu repu, pšenicu i kukuruz, a plan je de se testira i na šargarepi i krompiru.

Procjenjuje se da će ovaj model robota biti dovršen do 2023. godine kada će se naći i u prodaji.

Izvor: nezavisne.com

PROČITAJTE:

Zakopaće 2.000 pari gaća kako bi ispitali kvalitet tla?

Leteći robot za berbu voća /VIDEO/

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI