Srijeda, 21 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoAljma - Kako i kada se sadi zimski luk

Aljma – Kako i kada se sadi zimski luk

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Aljma (zimski luk) je povrtna kultura koja se nalazi u svim zemljama Evrope.

Zimski luk je jako otporan prema niskim temperaturama. Vegetacija mu je jako kratka, zato je dobrodošao u proljeće, u vrijeme nedostatka ostalog povrća. Taj luk je višegodišnja biljka, a najviše se troši kao rani luk u proljeće. Lišće mu je posebno bogato C vitaminom. Sitno izdužene lukovice pričvršćene su za skraćeno stablo, ali je svaka posebna, tako da sama biljka izgleda poput struka.

Broj lukovica oko struka može se kretati od 15 do 20 komada. Listovi su tamnozeleni. dugi oko 30 cm. Listovi, osim što sadrže C vitamin, sadrže i karotin, zbog toga su bogatiji i kvalitetniji od crnog luka. U drugoj godini, ako proizvodimo iz sjemena, cvjetonosno stablo može narasti visoko preko pola metra. Cvjetovi, plodovi i sjeme isti su kao i kod luka. Otporniji je na hladnoću od crnog luka. Razmnožavamo ga vegetativno lukovicama koje dobijemo dijeljenjem struka.

Sadnja zimskog luka

Aljma se sadi krajem avgusta i septembra, a u toplijim krajevima u novembru. Sadimo ga u redove razmaka 20 cm i 15 cm između biljaka. Otporniji je na bolesti od luka, a tlo tokom vegetacije treba redovno okopavati. U toku vegetacije može se malo zaštititi radi brže proljetne proizvodnje. U prvoj godini uzgoja režemo samo lišće, i to u dva do tri navrata. U drugoj godini čupamo cijelu biljku i trošimo je. Kad režete lišće, treba ga rezati pažljivo da ne biste povrijedili začetke novih izboja. Aljma se na istom prostoru može uzgajati četiri godine.

Izvor: medjimurje.hr

PROČITAJTE:

Evo kako je najbolje gajiti luk

Crni luk rokambol – Umjesto sjemena donosi arpadžik

Uzgojite savršen PRAZILUK na potpuno prirodan način

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI