Četvrtak, 18 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoAko želite bogatu berbu kupusa izbjegavajte ove predusjeve

Ako želite bogatu berbu kupusa izbjegavajte ove predusjeve

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kupus je povrće koje gotovo svi baštovani uzgajaju na svojim parcelama. Sadnja kupusa u pogrešnim uslovima ili poslije određenih usjeva može dovesti do slabog ubiranaja plodova.

U ovom članku ćemo pisati o tome nakon kojih usjeva ne bi trebalo da sadite kupus, kao i nekoliko savjeta i trikova za uspješno uzgajanje ovog hranljivog povrća u vašoj bašti.

Zašto je plodored važan?

Prije nego što zaronimo u to koje usjeve ne treba saditi prije kupusa, hajde da pričamo o značaju plodoreda.

Plodored je praksa uzgoja različitih vrsta usjeva na određenom području iz godine u godinu. Ova metoda pomaže u održavanju zdravlja tla i smanjuje rizik od štetočina i bolesti.

Kada uzgajate isti usjev na istom području iz godine u godinu, on iscrpljuje zemljište određenim hranljivim materijama, čineći ga manje plodnim.

Takođe povećava vjerovatnoću pojave štetočina i bolesti koje uspijevaju na tom određenom usjevu. Rotacijom usjeva možete pomoći da se zemljište napuni raznim hranljivim materijama i da prekinete cikluse kontrole štetočina i bolesti.

Pročitajte: Savjeti za uspješan uzgoj kasnog kupusa

Koje usjeve ne treba saditi prije kupusa

Jedna od najvažnijih stvari koje treba uzeti u obzir prilikom sadnje kupusa je ono što je ranije raslo u tom području. Kupus pripada porodici kupusa, koja uključuje i druge usjeve kao što su brokoli, karfiol, kelj i prokulice.

Sadnja kupusa nakon bilo koje od ovih usjeva može dovesti do štetočina i bolesti koje utiču na cijelu porodicu kupusa.

Druga grupa su paradajz, paprike, patlidžan i krompir. Ovi usjevi takođe mogu sadržati štetočine i bolesti koje mogu uticati na kupus. Pored toga, ovo povrće preferira kiselije zemljište od kupusa, što može izazvati probleme sa dostupnošću hranljivih materija.

Neki drugi usjevi koje ne treba saditi prije kupusa uključuju druge članove porodice kupusa kao što su repa i rotkvice. Takođe, izbjegavajte sadnju kupusa nakon bilo koje kulture koja zahtijeva visok sadržaj azota, kao što su pasulj ili grašak.

Savjeti za uzgoj kupusa

Sada kada znate koje useve ne bi trebalo da sadite prije kelja, evo nekoliko saveta za uspješan uzgoj ovog ukusnog i hranljivog povrća u vašoj bašti.

Počnite sa zdravim zemljištem. Kupus voli zemljište sa pH od 6,0 do 6,5. Uvjerite se da tlo dobro drenira i da je bogato organskom materijom.

Izaberite pravu sortu. Postoji mnogo različitih sorti kupusa koje možete izabrati, uključujući zeleni, crveni i savoj.

Izaberite sortu koja odgovara vašem ukusu i uslovima uzgoja.

Sadite u pravo vrijeme. Kupus je kultura hladne sezone koja se može saditi u proljeće ili jesen. U većini područja, proljetna sadnja treba da počne u zatvorenom prostoru 4-6 nedjelja prije posljednjeg datuma mraza. Jesenja sadnje treba da počne sredinom ljeta.

Redovno zalivajte. Kupusu je potrebna stalna vlaga da bi pravilno rastao. Zalivajte duboko jednom ili dva puta nedjeljno, u zavisnosti od padavina.

Pročitajte: Kako da vam svjež kupus bude na dohvat ruke tokom zime

Nanesite odgovarajuće đubrivo. Da bi kupus dobro rastao, mora se redovno hraniti. Koristite uravnoteženo đubrivo ili đubrivo sa više fosfora nego azota.

Zaštita od štetočina. Kupus mogu napasti razne štetočine, uključujući kupusne gliste i lisne vaši.

Koristite poklopce između redova ili insekticidni sapun da zaštitite svoje biljke.

Berba u pravo vrijeme. Kupus je spreman za berbu kada su glavice čvrste. Odrežite glave u dnu biljke i uživajte!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI