Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeAko imate mali balkon ili vrt ove biljke su najbolji izbor

Ako imate mali balkon ili vrt ove biljke su najbolji izbor

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Za mali balkon ili vrt dobar su izbor biljke penjačice koje će za rast koristiti ogradu ili zid ne zauzimajući dragocjeni prostor.

Kada je riječ o uređenju malog vrta i balkona, evo trikova koje je otkrila stručnjakinja za hortikulturu Frances Tophill naglašavajući kako je u takvim malim prostorima ključno obratiti pažnju na veličinu biljaka.

– U mali vrt ili na mali balkon nikad nemojte saditi male biljke – to je ključno jer će minijaturne biljke prostor učiniti još manjim – kaže Tophill. Takođe, ističe, nemojte biti u iskušenju da svoj vrt natrpate s puno malih biljaka, već stvorite optičku iluziju pomoću većih stabala.

Pročitajte: 5 biljaka koje bi trebalo zasaditi do kraja aprila: Sada je njihovo vrijeme

– Ako posadite jedno ili čak dva stabla i stavite ih na rub vrta, tada će se stvoriti utisak da je vrt vizualno veći. Ako sadite male biljke u malom vrtu, sve vrijeme možete vidjeti cijele granice. Tada, jer možete vidjeti granice, znate da su tamo, pa se sve čini skučeno. Zaklonite granice drvećem ili velikim biljkama tropskog izgleda, tada ne možete vidjeti gdje su rubovi. Vrt će izgledati puno bolje – otkriva.

Kada je riječ o odabiru drveća u vrtnom centru, Frances predlaže stabla koja su visoka najviše 3 ili 4 metra i imaju lijep oblik. Iako drveće nije jeftino, u malom vrtu dovoljno je imati jedno ili dva kako biste postigli željeni izgled.

Pri odabiru drugih biljaka, obratite pažnju na slojevitost – birajte biljke različitih visina i boja. Slojevitost će stvoriti utisak punoće. Dobar izbor s visoke trave u kombinaciji s visokim cvjetnicama te pokoji grm koji ćete lako održavati.

Pročitajte: Dolazi sezona petunija, ako uradite jednu stvar cvjetaće do jeseni

Za male balkone takođe savjetuje odabir par većih biljaka, na primjer palmi ili čempresa koje će osigurati dovoljnu količinu zelenila te vas zakloniti od neželjenih pogleda. Dobar su izbor i biljke penjačice koje će za rast koristiti ogradu ili zid ne zauzimajući dragocjeni prostor. Osim biljkama, pri uređenju malih otvorenih prostora valja voditi računa i o odabiru namještaja – birajte komade koji su sklopivi, lako prenosivi i dimenzijama manji.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI