Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiAgreks isporučuje 12 miliona jaja u Hrvatsku tokom 2020. - Uskoro pregovori...

Agreks isporučuje 12 miliona jaja u Hrvatsku tokom 2020. – Uskoro pregovori sa potencijalnim kupcem iz Austrije

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kompanija Agreks iz Donjeg Žabara, jedina u RS i BiH koja je dobila zeleno svjetlo za izvoz jaja namijenjenih preradi na tržištu Evropske unije, uveliko pregovara s kupcima iz Hrvatske i Austrije, a prvi kamioni ka tim zemljama trebalo bi da krenu već početkom sljedeće godine.

Zeleno svjetlo za izvoz jaja B kategorije BiH je od Evropske komisije dobila još u julu ove godine, međutim, zbog zahtjevnih procedura plasman robe nije bio moguć sve do unazad nekoliko dana.Direktor Agreksa Predrag Miličić za Glas Srpske kaže da su konačno ispunjeni svi uslovi za izvoz, te da je otvaranje novog tržišta najbolji dokaz uspješno položenog ispita u oblasti proizvodnje i kvaliteta.

– Iako još nismo dobili službeni dopis, iz Kancelarije za veterinarstvo BiH su me usmeno obavijestili da je Evropska komisija potvrdila rješenje za izvoz jaja koja su prekrupna ili presitna za konzumnu upotrebu. Rješenje o plasmanu zvanično je validno od 14. decembra i time smo konačno postali prva firma iz RS i BiH koja ima pravo pristupa tržištu EU – rekao je Miličić.

Istakao je da uveliko pregovaraju sa partnerima iz Hrvatske, sa kojima su sarađivali i prije ulaska te zemlje u EU.

– Partner iz Hrvatske nam je dostavio ponudu kojom traži 12 miliona jaja za industrijsku preradu koja bi trebalo da im isporučimo 2020. i to možemo realizovati bez problema. Takođe, narednih dana ćemo razgovarati sa potencijalnim partnerom iz Austrije – naveo je Miličić i dodao da ne može precizirati kada će krenuti prva pošiljka ka Evropi, ali da očekuje da to bude već početkom nove godine.

Mogućnost izvoza jaja za preradu, tvrdi Miličić, veoma je značajna, kako za Agreks, tako i za domaću industriju živinarstva, jer u BiH nema fabrike za preradu jaja u jajčani prah koji se koristi u proizvodnji konditorskih proizvoda i ima rok trajanja i do dvije godine.

– Pristup velikom tržištu, velikim i moćnim fabrikama omogućiće da sve eventualne tržišne viškove živinarstva RS prodamo u EU. Ako se sve bude pozitivno razvijalo, naša firma će biti u prilici da poveća kapacitete proizvodnje, čemu i težimo – kazao je Miličić.

Rast proizvodnje omogućiće i dodatna zapošljavanja, ističe on, što bi trebalo da smanji odliv domaćeg stanovništva na strana tržišta rada.

– Agreks je već odavno ispunio sve zahtjeve koje propisuje evropsko zakonodavstvo za izvoz konzumnih jaja.

Međutim, Evropska komisija insistira na određenim rješenjima koja BiH zbog svog unutrašnjeg uređenja nije u potpunosti ispunila.

Nadam se da će i entitetske i državne institucije zajedno raditi na tom pitanju i da će BiH već naredne godine dobiti zeleno svjetlo i za izvoz konzumnih jaja – kazao je Miličić.

Kompanija

Kompanija Agreks, koja posluje od 1991. godine na području Donjeg Žabara, trenutno zapošljava 110 radnika, a na farmama je oko 250 koka nosilja.

– Firma smo koja ima najveći kapacitet u proizvodnji konzumnih jaja i jedini koji imamo potpuno zaokruženu proizvodnju od njive do konzumnog jajeta – rekao je Predrag Miličić.

Izvor: GlasSrpske
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI