Nedjelja, 19 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeOvo su začini koje lako možete gajiti na balkonu

Ovo su začini koje lako možete gajiti na balkonu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Zanima vas kako uzgojiti začine na balkonu? Pročitajte koji se začini na balkonu najviše uzgajaju i koji su im uslovi potrebni za rast.

Predstavljamo najtraženije začine na balkonu

Luk vlasac

 

Ovo je neizostavan začin u mnogim jelima, no koristi se i za dekoraciju jela. Sadnice je potrebno posaditi u proljeće, na sunčano mjesto, a sadite ih na razmaku od 25 cm. Luk vlasac je vrlo lako uzgojiti. To je trajnica niskog rasta, koja ima dekorativan cvijet. Ovo začinsko bilje na balkonu je potrebno brati u fazi rasta, rezanjem listova. Može se koristiti svjež, sušen ili zamrznut. 

Ruzmarin

Ruzmarin je biljka aromatičnog mirisa, koja često dominira jelima. Ovu biljku je najbolje saditi na proljeće, na sunčanom mjestu. Ako se dobro prilagodi uslovima, može rasti godinama. Razmak sadnje treba biti 75 cm, ako namjeravate imati više ruzmarina u vrtu.

Bosiljak

Bosiljak je biljka koja se sije iz sjemena i nešto je zahtjevnija od ostalog začinskog bilja. Ovu biljku bi bilo najbolje uzgajati u posudi. Imajte na umu da se sije u proljeće te traži osunčano mjesto i dosta vlage. Zato je potrebno zalivati ga redovno, kako bi bio zdrav i podario vam kvalitetne listove.

Peršun

Najpoznatiji začin na balkonu je definitivno peršun. Riječ je o jednogodišnjoj biljci, koja se uzgaja iz sjemena, a to se obavlja na proljeće. Sije se na dubinu 1 cm, a razmak je 5 cm. Listovi peršuna često služe kao dekoracija jelima. Preferira sunčano mjesto, no može podnijeti i polusjenu. Voli vlagu pa ga je potrebno redovno zalivati.

Žalfija

Rijeć je o niskom grmu, koji u idealnim uslovima, može dugo potrajati. Ako sadite žalfiju na proljeće, najbolje bi bilo nabaviti mlade sadnice. Sadite na dubinu od 1 cm, a razmak neka bude 60 cm. Lišće ovog začina na balkonu, možete brati kad god poželite.

Izvor: rtl.hr

PROČITAJTE:

Razmnožite začinsko i ljekovito bilje

5 grešaka zbog kojih vam ZAČINSKO BILJE ne uspijeva

Ovo začinsko i ljekovito bilje možete saditi zajedno u ISTOJ SAKSIJI

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI