Utorak, 30 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaPREPOZNAJTE DOBAR KOROV - Ovo su prednosti koje ćete imati ako...

PREPOZNAJTE DOBAR KOROV – Ovo su prednosti koje ćete imati ako ga pustite da raste u vašem vrtu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

PREPOZNAJTE DOBAR KOROV – Može li korov biti koristan? Koje su biljke korova odlične za nas? Obično dok govorimo o korovu koncentrišemo se na njegovo istrebljenje. Međutim, prijtno ćete se iznenaditi jer od korova IMATE KORISTI!

Pripremili smo vam biljke koje su korov, a od kojih ćete imati koristi u svom vrtu ili travnjaku te različite razloge zbog kojih biste se trebali razveseliti korovu. Jeste li spremni pogledati korov novim očima?!

Korov možete iskoristiti na nekoliko načina, a nabrojaćemo vam i koristi koje ćete imati ako ga pustite da raste u vašem vrtu. Prije nego samo pustite sav korov da raste, zapamtite da postoji dobar i iskoristiv korov o kojem vam sad govorimo te invazivni korov koji će brzo i lako obuzet vaš vrt i neće dopustiti drugim biljkama da se razmnožavaju. Prepoznajte dobar korov i iskoristite ga u svoju korist.

1. Obogatićete nutritivnu vrijednost tla

Neka istraživanja su pokazala da korijenje biljaka u suradnji s gljivama stvaraju mikorizu i pomažu biljkama prilikom primanja mineralnih materija. Tako poboljšavaju nutritivne vrijednosti tla, a što više različitih biljaka imate to će zdravije i tlo biti.

2. Smanjićete troškove đubrenja

Većina đubriva služi obogaćivanju tla s azotom. Međutim, zašto kupovati đubrivo kad postoje određene biljke koje mogu skupiti azot iz vazduha i dovesti ga u zemlju, i to besplatno! Npr. bijela djetelina u saradnji s bakterijama iz tla uspješno skuplja azot iz vazduha pa sadnja upravo te biljke obogaćuje kvalitet tla i drastično smanjuje troškove đubrenja.

3. Pomoćićete uzgojiti pčele i divlje oprašivače

Ako cijenite uzgoj organske hrane bez upotrebe raznih otrova onda ćete obratiti pažnju na pomoć u podršci uzgoja prirodnih oprašivača. Mnoge voćke i povrtne biljke se bez pčela jednostavno ne bi mogle razvijati. Uzgojem i održavanjem različitog bilja u vašoj okolini omogućujete oprašivačima dobre uslove za život.

4. Hranićete se besplatno

Mnoge biljke u vašoj okolini su jestive, ukusne i bogate nutritivnim vrijednostima. Zato ako im dopustite da rastu i da se razvijaju u vašem vrtu osim drugih koristi koje imate za tlo, daće vam i hranu. Neki od uobičajenih jestivih korova su npr. maslačak i tušt, a u nastavku smo vam naveli i druge uobičajene jestive korove za naše podneblje.

PROČITAJTE: Recepti za domaći liker i sirup od maslačka

5. Podsataknućete razvoj domicilnih biljaka

Priroda je pronašla rješenje za sve. Klima u kojoj živite, vrsta tla, sklonost suncu i ostali uslovi uticaće na tipove biljaka koje uspijevaju u vašem vrtu. To znači da će vjerovatno iza vaše kuće rasti jedna biljka, a ispred će se rado množiti druga. Možete pričekati i vidjeti koje će biljke izrasti prirodno i tako otkriti kakve uslove nudite biljkama u svojoj okućnici i vrtu.

PROČITAJTE: TUŠT ljekoviti korov koji raste po našim baštama i livadama /RECEPTI/

Koji je korov dobar

Maslačak – o maslačku i njegovim koristima smo već govorili. Osim što ima izuzetne nutritivne vrijednosti, pomaže i vašem vrtu. Pripremite neki od recepata koji smo već pisali za vas i vodite računa da u kuhinji koristite samo one maslačke koji nisu u blizini puteva i nisu tretirani pesticidima.

Bijela djetelina – kao što smo naveli, pomoći će priskrbiti tlu azot iz vazduha. Rastu od kasnog proljeća pa do jeseni, a oprašivačima nude jako kvalitetnu pelud.

Dobričica – ova je biljka jestivog lišća koja raste na teškim tlima sa slabom drenažom – Dobričica – Za bubrege i pluća melem bez premca!

Majčina dušica – osim što raste cijelu godinu i aromatično miriše, pruža hranu oprašivačima i koristi se kao prirodan antibiotik u vrijeme prehlade i gripa.

Obična celinščica – cvjeta cijelu godinu, a lišće joj je jestivo. Dobra je medonosna biljka pa time korisna za oprašivače.

Tušt ili portulak – izuzetno je bogat vitaminima i mineralima, a podiže imunitet, djeluje pozitivno na rad srca i jačanje krvnih žila, poboljšava probavu i utiče na elastičnost kože. Djeluje antibakterijski i protiv gljivica. Ako se osuši od njega se može pripravljati čaj, a kao takav odličan je u pomoći protiv depresije. Može se pripremiti u salati, kao supa, varivo, rižoto, kajgana ili ga se može zapeći u pećnici.

Kopriva – od koprive ćete pronaći mnoštvo finih i zdravih recepata. Pazite samo kako je berete, za ostalo se ne brinemo jer će vas svi pripravci od nje oduševiti – Liker od koprive i nane – Napravite sami i uživajte u čašici zdravlja

Kamilica – iako je riječ o korovu, ova biljka služi kao ljekovito sredstvo u kozmetičkoj industriji, a svima je vrlo dobro poznat čaj od kamilice. U vašem vrtu će vam kamilica pomoći kao saveznik protiv štetnika.

Ovo su samo neke od biljaka korova koje su korisne za nas. Nemojte se slijepo rješavati svake biljke samo zato što je niste zasadili ili samo zato što je korov. Sad kad znate kojim se korovnim biljkama možete i trebate veseliti možete ih pustiti da postanu saveznici u vašem vrtu, da slobodno rastu i na kraju koristiti ih u kuhinji. Neka korovne biljke postanu vaši novi biljni prijatelji.

U radu s korovom vodite računa o invazivnom korovu koji negativno utiče na ostale biljke prije nego potpuno okupira vaš vrt i travnjak.

Izvor: mojvrt.eu

PROČITAJTE:

Kopriva, čudotvorni korov – Od lijeka do tkanine

Kako izbjeći korov koji raste oko biljaka

Sve o korovima u masliniku

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI