Nedjelja, 26 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaLiker od koprive i nane - Napravite sami i uživajte u čašici...

Liker od koprive i nane – Napravite sami i uživajte u čašici zdravlja

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Liker od koprive i nane – Kopriva je jedna od najljekovitijih biljaka, a najčešće se koriste list, vrhovi  i korijen koprive.

Koristi se za pročišćavanje krvi i pojačavanje izlučivanja tečnosti iz organizma, pa je našla primjenu kod svih oboljenja izazvanih akumuliranjem toksina u organizmu (ekcemi, glavobolje, reumatizam, giht, artritisi). Kopriva ima blagotvorno dejstvo kod raznih oboljenja koja nastaju kao posljedica pretjeranog opterećenja jetre, žuči, slezine i bubrega toksičnim materijama. Kopriva sprječava nastanak pijeska u bubrezima i bešici.

Nana spada među biljke koje bi uvijek trebalo imati kod kuće, jer dobro dođe kod različitih tegoba. Sadrži visoku količinu mentola, koji je po mirisu čini prepoznatljivom među hiljadama biljaka.

Mentol aktivira receptore osjetljive na hladnoću u koži i sluznici tkiva, zbog čega se javlja osjećaj hlađenja, po kojemu je ova biljka prepoznatljiva. Mentol je čest sastojak zubnih pasti i vodica. On pomaže u sprečavanju bolesti desni i lošeg daha, a pijenje čaja od nane općenito pomaže u održavanju oralnog zdravlja.

Liker od koprive i nane

Sastojci:

  • 1 l grape ili lozove rakije
  • 1 l vode
  • 600 gr šećera
  • 40 vrhova svježe koprive
  • 5 listova nane

Priprema:

Usitnite vrhove koprive i listove nane, stavite u staklenu posudu i dodajte rakiju. Macerirajte 8 dana. Nakon toga pripremite sirup od šećera i vode i dodajte macerirani sadržaj pa ostavite na tamnom mjestu do drugoga dana. Zatim procijedite do bistrog sadržaja.

Flaširajte i do upotrebe ostavite da miruje najmanje nedjelju dana.

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Da li ste probali liker od ljubičica? /RECEPT/

Liker od jagoda – Pripremite ovaj mirisni liker i uživajte u čaroliji ukusa

Recept za liker od ljekovitog bilja i meda

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI