Utorak, 30 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaDodajte ovo uz rasad paprike i paradajza i uživajte u bogatoj berbi...

Dodajte ovo uz rasad paprike i paradajza i uživajte u bogatoj berbi na ljeto

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Paradajz i paprika ali i ostalo povrće zahtjeva kalcijum u prihrani. Posebno je važan kod paradajza i paprike jer se u slučaju nedostatka kalcijuma pojavljuje trulež plodova. 

Nedostatak kalcijuma prepoznaje se po tome što trulež kreće od vrha ploda. Pojavljuju se tamne fleke koje se šire dalje. Kalcijum se ispira iz zemljišta i mora se nadoknaditi. Najbolje je koristiti prirodne izvore.

Prah koji se dodaje rasadu jezapravo prah od ljuske jajeta. Ljuska jajeta je bogat izvor kalcijuma, a može se koristiti u organskoj proizvodnji. Zato sakljupljajte ljuske od jaja tokom cijele godine.

Evo zašto PARADAJZ treba KALCIJUM

Kako se dodaje prah od ljuske jajeta protiv truleži

Ljuske jajeta nemojte bacati, nego sačuvajte, upotrijebite kada dođe vrijeme. Da bi se dobio prah ljuske se samelju u mlinu za kafu ili istuku u avanu.

Prah se stavlja u rupe odmah prilikom sadnje rasada paradajza i paprike. Sipajte šaku praha pri svakoj rupi pri sadnji. Prah od ljuski jajeta će zemlju obogatiti kalcijumom. U kasnijoj fazi rasta biljke, prah možete stavljati i pored biljaka. Da bi se iskoristile efikasnije, mljevene ljuske jaja možete držati u kantici sa vodom nekoliko dana. Potom to upotrebite za zalivanje biljaka.

Ljuske jajeta protiv puževa i štetočina

Povrće i ostale biljke, koje su na meti puževa, mogu se zaštititi upotrebom grubo izmrvljenih ljuski jajeta. Pospite sloj ljuski jajeta oko biljaka koje uzgajate i one će biti dobra odbrana od ovih štetočina. Korisne su i protiv krompirove zlatice. Umjesto da koristite štetne hemijske preparate, probajte se riješiti štetočina sa ljuskama od jajeta.

Izvor: lekovitebiljke.com

PROČITAJTE:

Proizvodnja rasada paradajza – Objekti i sjetva

Proizvodnja kvalitetnog rasada paprike

Najčešće greške u proizvodnji rasada

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI