Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvo8 efikasnih načina da se riješite puževa iz vaše bašte: Posle kiše...

8 efikasnih načina da se riješite puževa iz vaše bašte: Posle kiše stižu da potamane povrće, ali neće moći ako uradite ovo

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ako muku mučite sa puževima koji vole da ogole vaš povrtnjak ovo će ih oterati i više neće ni prilaziti vašem povrću i cvijeću.

Puževi predstavljaju jednog od glavnih štetočina u bašti, jer su u stanju da za kratko vrijeme pojedu rasad, tek iznikle biljke i sve ono što brižljivo negujete danima i mjesecima.

Kišno vrijeme je vrijeme za puževe. Tada oni dominiraju, dok vi zbog padavina ne možete da izađete i odbranite svoje zasade.

Ali postoji 8 načina kako da iskorenite ove štetočine iz bašte:

1. Kukuruzno brašno

Izgleda da puževe nevjerovatno privlači ovo brašno koje je za njih fatalno. Uveče stavite teglu sa kukuruznim brašnom u baštu, a ujutru ćete oko nje naći gomilu mrtvih puževa. Tako radite svako veče, dok ove štetočine ne uništite sasvim.

2. Pivo

Isto tako puževi ne mogu da podnesu pivo, ali ga baš vole. Sipajte pivo u plitku posudu kao što je tanjirić za saksiju pa ga ostavite u dvorištu. Ujutru ćete u njoj naći “udavljene” puževe koje pivo privlači kao med pčele.

3. Ljuske od jaja i talog od kafe

Ljuska od jaja siječe puževe i oni ne mogu da pređu preko njenih oštrih ivica, dok talog od kafe samim mirisom odbija puževe. Stoga napravite barijeru od ljuski od jaja i taloga od kafe oko vaše bašte.

Pročitajte: Prirodna sredstva protiv puževa

4. Pijesak

Pesak oko bašte napraviće istu barijeru kao i ljuske od jaja. Puževi neće preći preko nje, a vaše biljke biće bezbijedne.

5. Amonijak

Pomiješajte 1 dio amonijaka i 6 dijlova vode. Isprskajte ovo sredstvo svuda oko bašta i puževi neće ni prići vašem povrtnjaku.

6. Kese za smeće

Rasporedite kese za smeće po dvorištu i u njih sipajte malo vode. Privučeni vlagom, puževi će ući u kesu i sačekaće vas do ujutru unutra. Na vama je šta ćete dalje da radite sa njima.

7. Prirodni predatori

Ježevi, žabe i kokoši uništavaju puževe. Ako imate ove životinje u bašti, puževi joj neće prići blizu.

8. Bakar

Ako ništa od gorenavedenog ne pomogne, stavite bakarnu cijev oko salate ili tamo gdje je rasad i osetljivo bilje. Ovo je definitivno najskuplja metoda ali definitivno uspijeva. Puževi neće preći bakrenu žicu. Bakar ima prirodnu reakciju na sluz puževa, što ove štetočine šokira kao da je kroz nju puštena struja.

Jedini problem je što puževi unutar bašte, neće moći da izađu napolje, zato baštovani predlažu da im unutra bakrene žice stavite zamke od kukuruznog brašna ili piva.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI