Subota, 18 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvo7 biljaka koje nikako ne smijete saditi blizu paradajza

7 biljaka koje nikako ne smijete saditi blizu paradajza

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Bez obzira jeste li to sami iskusili ili poznajete nekoga ko jeste, vjerovatno razumijete koliko loš komšija može biti grozan. U nastavku vam donosimo spisak biljaka koje ne smijete saditi blizu paradajza.

Susjedi vašeg paradajza mogu imati ogroman uticaj na njegov rast i razvoj, tj. mogu ga ometati i loše uticati na njegovo zdravlje.

Neke biljke jednostavno ne smijemo miješati, a to je često zato što biljke imaju različite uslove uzgoja. Biljka koja više voli vlažno tlo neće biti srećna pored biljke koja zahtjeva minimalno zalivanje.

Dvije susjede biljke takođe bi trebalo da imaju slične zahtjeve za svjetlom i ne bi smjele međusobno ometati izvor svjetlosti (paradajz je često krivac za ovaj problem).

7 biljaka koje nikako ne smijete saditi blizu paradajza:

1. Kupus

Kupus i svi srodnici kupusa iz porodice brassica (brokula, kelj, itd.) se nikada ne smiju saditi pored paradajza. U vrtlarskom svijetu smatraju se zakletim neprijateljima, jer kupusnjače sprečavaju rast paradajza.

Kupusu treba dosta hranljivih materija tokom cijelog vegetacionog perioda, paradajzu takođe treba obezbjediti dosta hranljivih materija, ali u poređenju s kupusom teže da izgube u toj borbi za hranljive elemente.

Kad se ove dvije biljke uzgajaju jedna pored druge, kupusnjače će uzeti većinu hranjivih sastojaka iz tla, a paradajzu će ostati veoma malo. Biljke neće narasti do zrelosti, a možda neće ni roditi što će učiniti vaše napore potpuno uzaludnima.

2. KUKURUZ

 Kukuruz i paradajz napadaju insekti iz iste porodice crva. Zato ukoliko uzgajamo različite biljke u blizini koje napadaju iste ili slične štetočine možete izazvati katastrofu i prepoloviti prinose u bašti.

3. KOMORAČ

Paradajz i komorač nisu prijatelji. Zapravo, komorač nema mnogo prijatelja u vrtu. Većina vrtlara predlaže da komorač sadite odvojeno od ostalog povrća ili u posudu, jer je nespojiv s većinom biljaka u vašem povrtnjaku.

Korijen komorača oslobađa hemikaliju koja sprečava rast mnogih biljaka uključujući i paradajz.

Ovaj se odnos čini nelogičnim, jer je komorač povezan s mrkvom, a mrkva je izvrstan praijatelj paradajza. Tvrdnja da je komorač loš susjed paradajzu nije naučno dokazana ali radi svake sigurnosti najbolje je da ga ne sadite pored paradajza.

PROČITAJTE: Posadite paradajz u kavezu oko kante – Sjajna ideja za zalivanje

4. KOPAR/MIROĐIJA

Nisu nužno neprijatelji, ali paradajz i kopar imaju složeniji odnos od nekih drugih biljaka s ovog popisa.

Zapravo, u ranim fazama rasta kopar djeluje kao idealna biljka koja raste pored paradajza. Poboljšava rast paradajza i odbija određene štetnike, poput lisnih vaši, koje obično pogađaju biljke paradajza. Međutim, kad biljka kopra sazrije, prijateljski odnos se pogoršava. Neki vrtlari izvještavaju da zrele biljke kopra postižu suprotne rezultate, sprečavaju rast paradajza i ne pomažu im više.

Da biste maksimalno iskoristili ovaj složeni odnos, posadite mladi kopar pored biljaka paradajza i premjestite ih na drugo mjesto prije nego što dostignu zrelost. Ili, ako je to previše komplikovano i zahtjevno, izbjegavajte kopar u blizini paradajza.

5. PATLIDŽAN

Iako neki vrtlari smatraju da je patlidžan dobar pratitelj paradajzu, on može uzrokovati probleme s bolestima koje je nevjerovatno teško iskorijeniti.

Patlidžan i paradajz podložni su ranoj i kasnoj plamenjači. Rana plamenjača utiče na lišće paradajza, stvarajući smeđe lezije koje ubijaju tkivo lišća i uzrokuju njihovo opadanje. Iako to ne utiče na plodove, može uticati na rast (manje listova znači manje energije iz fotosinteze) i izložiti plodove oštećenjima od sunca. Kasna plamenjača takođe započinje na lišću paradajza, ali se može proširiti na sve dijelove biljke, uključujući stabljiku i plod.

Sadnja patlidžana i paradajza zajedno povećava šanse da se zaraza proširi na obe biljke, uništavajući vašu berbu. Budući da zaraza može ostati u tlu, takođe se preporučuje izbjegavati sadnju patlidžana u isto tlo nakon paradajza, ili obrnuto, najmanje dvije godine.

6. KROMPIR

Krompir i patlidžan potiču iz porodice Solanaceae. I poput patlidžana, i krompir može stvoriti probleme s bolestima u vašem paradajzu.

Krompir i paradajz podložni su istim bolestima, od kojih su mnoge rasprostranjene u tlu. Sadnjom na istom mjestu  povećava se vjerovatnoća da se bolesti s jedne biljke proširi na drugu.

Ako je krompir posađen veoma blizu paradajza, postupak berbe takođe može oštetiti korijenje paradajza, potencijalno sprečavajući rast i uzrokujući krajnju trulež.

7. ORAH

To je možda manje vjerovatna kombinacija, ali dvojac orah-paradajz najviše šteti vašem paradajzu.

Stabla oraha smatraju se alelopatskim, te sprečavaju rast većine biljaka, ali posebno paradajza kao člana porodice Solanaceae.

Izvor: agrosavjet.com/ tomatobible.com

PROČITAJTE:

Optimalne temperature za rast i razviće paradajza

Dodajte ovo uz rasad paprike i paradajza i uživajte u bogatoj berbi na ljeto

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI