Srijeda, 12 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnja7 odličnih načina da upotrebite LISTERIN u bašti

7 odličnih načina da upotrebite LISTERIN u bašti

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Listerin možete koristiti i u vrtu, a ne samo da zaštitite vaše zube. U nastavku pročitajte kojih je to 7 odličnih načina da upotrebite Listerin u bašti.

Jesu li sredstva za ispiranje usta poput Listerina štetna za biljke?

Za sada nema dokaza ili izvještaja koji ukazuju na to da vodica za usta može biti toksična za biljke. Naprotiv, postoje sredstva za ispiranje usta koja su korisna za biljke. Na primjer, orhideje, Listerin možete koristiti na orhidejama koje pate od bakterijskih infekcija i truljenja krunica. Poprskajte nerazrijeđenu vodicu za usta direktno na zaraženi dio. Takođe, prskanje Listerinom (slijedite recept u tački broj jedan) na ruže zahvaćene crnim pjegama pomaže u suzbijanju ove gljivične bolesti.

PROČITAJTE: Rješenje za crnu pjegavost lista ruže

1. Riješite se pepelnice i drugih gljivičnih infekcija

Voda za ispiranje usta ima snažna anti-gljivična svojstva. Može se koristiti za rješavanje pepelnice i drugih gljivičnih infekcija iz vašeg vrta. Za to pomiješajte 75% vode i 25% vode za ispiranje usta kako biste napravili radnu otopinu i poprskajte je po zaraženim dijelovima.

2. Spriječite neprikladno mokrenje mačaka

Većina mačaka ima tu iritantnu naviku da mokri po namještaju, u uglovima ili u blizini biljaka. Vodom za usta možete zaustaviti problem neprikladnog mokrenja. Sve što trebate je da pomiješate vodu i vodicu za usta u jednakom omjeru (ili nanijeti vodicu za usta nerazrijeđenu) i poprskati je po mjestima gdje želite da mačke više ne uriniraju. Miris možda nije tako suptilan za ljudski nos, ali je preintenzivan za mačke, pa stoga izbjegavaju prskana mjesta. Isti trik možete primijeniti i za pse.

3. Za suzbijanje biljnih vaši

Ako tražite način za suzbijanja lisnih vaši, a da ne koristite hemijska sredstva, vodica za usta može biti učinkovit sastojak. Samo dodajte vodu i vodicu za usta u jednakom omjeru i poprskajte je biljkama koje pate od vaši. Takođe možete dodati sličnu količinu blagog tekućeg deterdženta za posuđe kako biste ovaj recept učinili još jačim.

4. Napravite domaće đubrivo za travnjak

Jedna od najčudnijih primjena Listerina je da možete napraviti domaće đubrivo za travnjak koristeći i neke druge sastojke. Napravite kombinaciju vode za ispiranje usta, epsom soli, tekućeg blagog deterdženta za posuđe i amonijaka – potrebna je po 1 šolja ovih sastojaka plus 1 limenka piva. Nanesite đubrivo na travnjak pomoću prskalice. Koristite ga jednom u 3 sedmice!

Drugi recept za đubrivo od Listerina sadrži sljedeće sastojke: po 1 šolju – sredstva za ispiranje usta, epsom soli, amonijaka i blagog tekućeg deterdženta za suđe. Sve dobro promiješajte i prebacite đubrivo u prskalicu s krajem od 20 litara. Primijenite ovo na svoje drveće, grmlje i lišće.

Da biste koristili ovo đubrivo za travnjak vam je prskalica kao na videu ispod:

5. Smjesa od listerina za komarce

Koristite Listerin da biste se riješili komaraca kada uživate u prirodi. Zamaglite okolno područje i vazduh oko sebe, posebno tamo gdje komarci najviše bruje. Lagano ga raspršite i po koži.
To nije toliko učinkovito kao komercijalni repelenti protiv komaraca, ali je sigurnije i djeluje jer listerin sadrži eukaliptol, sastojak ulja eukaliptusa, u maloj količini. Eukaliptol se koristi kao ključni sastojak u sredstvima protiv komaraca na bazi Eukaliptusa.

6. Riješite se neprijatnih mirisa

Riješite se neprijatbih mirisa u svom vrtu pomoću vode za ispiranje usta. Napravite smjesu od vodice za ispiranje usta i vode u jednakom omjeru i nanesite je na zahvaćeno mjesto. Ova smjesa će ubiti bakterije i druge mikroorganizme koji učestvuju u procesu razlaganja i ispuniti mjesto osvježavajućim mirisom.

7. Listerin za dezinfekciju vrtnog alata

Listerin možete koristiti za dezinfekciju vrtnog alata. Jednostavno ih potopite na jedan minut u listerin ili poprskajte listerin na svoje manje vrtne alate kako biste ih dezinfikovali i spriječili prenošenje bolesti.

Izvor: agrosavjet.com/ balconygardenweb.com

PROČITAJTE:

Optimalne temperature za rast i razviće paradajza

Dodajte ovo uz rasad paprike i paradajza i uživajte u bogatoj berbi na ljeto

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI