Ponedjeljak, 4 Marta, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvo5 vrsta povrća koje možete posaditi u januaru

5 vrsta povrća koje možete posaditi u januaru

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Januar je, kao početak nove godine, idealan mjesec za započinjanje raznih poslova. Iako januar važi za ,,mrtav” mjesec u pogledu povrtarstva, uz adekvatnu opremu (zagrijavanje plastenika. staklenika, tunela itd.) možete posaditi brojne kulture i postaviti temelje za uspješan početak godine u povrtarskom smislu. Pripremili smo za vas nekoliko povrtarskih kultura koje možete posaditi i gajiti već u januaru.

PATLIDŽAN

patlidžan
Foto: agrosavjet.com

Elegantan, sjajan i zaobljen – patlidžan (Solanum melongena) je na našoj listi povrća za sadnju u januaru. Uzgajan u Kini i Indiji više od 1.500 godina, ova botanička ljepotica je odličan izvor vitamina B1, kalijuma i folata. Nekada glavni sastojak musake i baba ganuša, patlidžan možete uzgajati u različitim uslovima. Sve što mu je potrebno je toplo mjesto, sunčeva svjetlost, vlažan kompost i uravnoteženo đubrivo.

Potrebno je strpljenje sa patlidžanom jer se sporo pokreće, zbog čega je dobra ideja da počnete sa patlidžanom upravo u januaru. Što ih ranije posadite, to bolje. Pronađite mjesto sa suncem i držite ih unutra dok ne prođe opasnost od mraza. Ovi usjevi najbolje uspijevaju u zagrijanom stakleniku. Inače, pri sadnji je patlidžan idealna prateća biljka paradajza i paprike.

Pročitajte: Kako se gaji zdravo povrće PATLIDŽAN?

Iako su lako dostupne u tamnoljubičastim nijansama, takođe možete eksperimentisati sa bijelim, zelenim i prugastim varijantama. Odlične sorte koje možete isprobati uključuju „Long Purple“ visokog prinosa i „Moneimaker“ u ranom usjevu.

CELER

List celera
Foto: AgroSavjet/List celera

Botanički poznat kao Apium graveolens var. rapaceum, celer nije teško uzgajati – samo je potrebno vrijeme. Zahvaljujući sporom klijanju i dugoj sezoni rasta, sada bi trebalo da ga sijete u plitke saksije, održavajući kompost samo vlažnim. Zaštitite ga od hladnoće i slobodno navodnjavajte.

Održavajte tlo plodnim i vlažnim dok se usjevi gomilaju, dobro zalijte i pokušajte sa malčiranjem za maksimalan prinos. Braćete ga od kraja septembra, ostavljajući ga u zemlji što duže za intenzivnije ukuse. Celer je dobra prateća biljka za prokelj i zelenu salatu.

Inače, celer se odlično skladišti i čuva osam mjeseci.

KARFIOL

karfiol
Foto: Pixabay

Za one koji žele da uzgajaju karfiol (Brassica oleracea), najsjajnije bijele sorte su najbolje za sadnju u januaru, najbolje u stakleniku. Krafiolu su potrebne stalne hladne temperature, plus bogato, vlažno tlo ispunjeno đubrivom. Ovim kupusnjačama je u hladnoj sezoni takođe potrebno mnogo svjetlosti da bi razvili slojeve lišća kako bi zaštitili glavicu.

Posadite ga na sunčanom mjestu, dok je još relativno svježe, što će omogućiti stabilan rast. Dodavanje stajnjaka daje biljkama podsticaj pri sadnji, a malčiranje održava tlo hladnim i vlažnim. Uzgajajte ga zajedno sa brokolijem, a prostor popunite rotkvicama i cveklom. Berba ide na tri-četiri mjeseca, u zavisnosti od sorte, kada su glavice pune i čvrste.

BATAT

batat

Ukusnija, hranljivija alternativa klasičnom krompiru? Slatki krompir, batat (Ipomoea batatas) je i mnogo više od toga, a jedna je od najboljih povrtarskih kultura koju možete posaditi u januaru. Bilo da se odlučite za crvenokožne, ili mekše narandžaste američke tipove, početak nove godine je ključan za to da znate kako da uzgajate slatki krompir – zato nemojte odlagati.

Tehnički, ono što radite u januaru je da spakujete jednu gomolju u topli, vlažni, pjeskoviti kompost ili pijesak. Kada su izdanci dužine prstiju, mogu se odvojiti i staviti u saksiju na toplo, svijetlo mjesto. Dok batat raste, preporučuju se veliki kontejnere i štapove. Uz pravu podršku za biljke penjačice, nebo je granica!

Kako vaš slatki krompir raste, možete ga držati unutra ili okušati sreću napolju.

PARADAJZ

Paradajz se sa razlogom našao na našoj listi povrća za januarsku sadnju. Topli staklenik će osigurati uspijeh sadnje paradajza – sve dok možete da regulišete temperaturu i uredite prostor.

Započnite tokom januara i eksperimentišite sa različitim sortama (ili jednom sortom u uzastopnim sjetvama) za vrhunske prinose usjeva u staklenicima. Ako ste zapeli za idejama, razmotrite „Sweet Million“, sočni mesnati biftek „Tomande“ i prepoznatljivi „Heinz 1350 Souper Tomato“.

Klijavost je jaka i brza kod paradajza u staklenicima: dovoljno je malo komposta sa dobrim zalivanjem sjemena. Jednom kada se pojavi prva cvijetna stabljika, posadite u zemlju u stakleniku, stavite u velike kade ili vreće za uzgoj ili okačite u korpe ako prostorija dozvoljava. Ovi usjevi uspijevaju u tandemu sa rotkvicama, bosiljkom, zelenom salatom i vlašcem.

Izvor: Gardening etc / preuzeto sa: agromedia.rs

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI