Srijeda, 21 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoPrednosti sadnje voćaka u jesen i zimu

Prednosti sadnje voćaka u jesen i zimu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sadnja voćaka može započeti već u jesen i zimu. Velike su prednost te sadnje, upravo zbog povoljnih klimatskih uslova radi čega se posađene sadnice bolje primaju i ujedno bolje rastu tokom prve vegetacijske godine.

Proteklih nekoliko godina kasna jesen i početak zime su relativno topli i bez veće količine padavina. Upravo je takvo vrijeme idealno za sadnju voćaka.

Sadite samo deklarisan voćni materijal

Već na početku sadnje treba obratiti pažnju na činjenicu, koja se najčešće zanemaruje, a to je da se sadnice nabavljaju samo od povjerljivih dobavljača. Znači, sadni materijal mora imati deklaraciju o vrsti i porijeklu sadnog materijala.

Sadnice voćaka treba nabaviti što ranije, odnosno u jesen ili zimu jer je u jesen najbolja ponuda različitih sorti. U rasadnicima se obično nalaze jednogodišnje ili dvogodišnje sadnice. Ukoliko sadite sadnice golog korijenja prednost je u jednogodišnjim sadnicama, a ukoliko se radi o kontejniranim sadnicama onda one mogu biti stare dvije ili više godina.

Pročitajte: Sadnja voćaka u martu je rizična, ali može donijeti dobre rezultate

Sadnica voćke mora ispunjavati sljedeće uvjete

Spoj podloge i plemke mora biti čvrst i bez napuknuća, stablo mora biti ravno i mora imati 2 do 4 pravilno raspoređene primarne grane, korijen mora biti dobro razvijen i nijedan pup na grani ne smije biti otvoren. Korijen mora biti dobro razvijen i bez oštećenja. Prije neposredne sadnje predstoji priprema tla, koja se odnosi na duboko oranje tla u ljeto ili početkom jeseni. Uz to se u tlo unose neophodna đubriva, to je meliorativnošubrenje s ciljem poboljšanja plodnosti tla.

Sadna mjesta pripremite barem dvadesetak dana ranije

Sadnji voćaka prethodi priprema sadnog mjesta, koja se obavlja kopanjem jame dimenzija 50×50 cm ili 60 x 60 cm. Dubina jame, odnosno sadnog mjesta, zavisi od tipa tla, a najčešće iznosi 50 cm do 60 cm. Poželjno je kopanje jame za sadnju obaviti 2 do 3 sedmice prije same sadnje.

Treba voditi računa da kalem ostane na visini 10-ak cm iznad tla. Nakon sadnje je obavezno dodati organsko đubrivo oko sadnice.

Pročitajte: Kako obaviti đubrenje u rupe pri sadnji voćaka?

Prednosti sadnje u jesen i zimu

Sadnja voćaka i vinove loze može biti u jesen-zimu i na proljeće, dakle u mirovanju vegetacije. Prednost sadnje voćaka i vinove loze u jesen i zimu leži u više činilaca. Veoma je važno da tlo nije smrznuto i da je temperatura iznad nule, što je u južnom dijelu zemlje veća vjerovatnoća. Naime, u tom razdoblju je tlo još toplo i vlažno, pa tako posađene sadnice imaju povoljne uslove za ukorjenjivanje u tlu, a s tim i mogućnost obnove korijenove mreže.

Oštećena mjesta na korijenu lakše zacijele i omogućuje se rast obrastajućeg korijenja. Pored toga, tlo se slegne pa se uspostavi bolji kontakt između tla i korijena. U proljeće prije početka vegetacije korijenje nastavlja intenzivan rast i sadnica tako postane sposobnija da nadzemni dio bude opskrbljen potrebnim hranjivima i vodom za daljnji rast. Sve je to razlog boljeg primanja posađenih sadnica, a s tim brže i bolje nastave svoj razvoj u proljeće.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI