Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito bilje5 Pravila njege sobnog cvijeća u zimskom periodu!

5 Pravila njege sobnog cvijeća u zimskom periodu!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Donosimo vam nekoliko savjeta, šta da napravite kako bi vam sobno cvijeće ostalo zdravo sve do proljeća.

1. PREHRANA SOBNOG CVIJEĆA

Sobno i saksijsko cvijeće ne bi trebalo držati na suviše hladnom, ali ni na previše toplom mjestu. Idealna sobna temperatura trebala bi se kretati između 15°C i 20°C. Ukoliko ste sobnim biljkama obezbijedili ovu temperaturu, vrijeme je da prestanete prehranjivati većinu biljki. Ovo ne važi za sobno bilje koje tek treba procvjetati, poput ciklame, azaleje ili božićnog kaktusa. Saksijskom bilju sada obavezno i redovno sklanjajte suhe listove i uvele izdanke, kako bi biljka mogla nesmetano rasti i razvijati se.

2. NAGLE PROMJENE TEMPERATURA

Nagle promjene sobne temperature ne gode vašem saksijskom cvijeću. Zato, ukoliko stoje na mjestima gdje ima promaje, obavezno ga sklonite. Ovo važi čak i tada kada provjetravate sobe. Cvijeće traži svjetlost, te saksije trebate držati blizu prozora, ali nikako preblizu zbog radijatora.

3. PRESADJIVANJE SOBNOG CVIJEĆA

Biljke su sada u fazi mirovanja, te se ne preporučuje presađivanje. Međutim, ako baš neku biljku želite presaditi u veću saksiju, obavezno nabavite novu zemlju, ali i saksiju veću od prethodne.

4. ZALIVANJE SOBNOG CVIJEĆA

Većinu sobnog cvijeća u jesen i zimu treba rijetko treba zalivati. Čak i kada se zaliva svakodnevno, treba staviti vode tek toliko da zemlja ne bude sasvim suva. Za one koji ne znaju, sobno bilje bolje podnosi suvu zemlju, nego natapanje vodom. S druge strane, sobno bilje koje cvjeta zimi trebalo bi zalivati na svaka dva do tri dana.

5. LIŠĆE

U stanovima gdje se grije centralnim grijanjem zrak je suv, pa bi bilo dobro da stavite posude sa vodom na radijatore, ali i da saksijsko bilje odmaknete metar do dva od radijatora. Redovno orošavajte listove bilja. Ovo posebno godi drvetu života, raznim vrstama paprati, benjaminu. S druge strane ne prija biljkama sa dlačicama kao što su afričke ljubičice.

PROČITAJTE:

Zbog ove greške sobno cvijeće vam brzo vene iako ga redovno zalivate!

5 sobnih biljaka koje ne zahtjevaju puno svjetla

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI